İltihabi Bağırsak Hastalıkları (İBH) olarak adlandırılan ve giderek daha geniş bir popülasyonu etkileyen hastalık ile ilgili araştırmalarda yeni keşifler heyecan yarattı. Araştırmacılar yakın zamanda iltihabi bağırsak bozukluklarında bağırsak iltihabını düzenleyen bir mekanizmayı tanımladılar. Keşif, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi bazı sendromların daha iyi tedavi edilmesine ve teşhis edilmesine yol açabilir.

Sanford Burnham Prebys (SBP) Medikal Keşif Enstitüsü ve İsrail Hayfa'daki Technion-Israel Teknoloji Enstitüsü'ndeki bilim insanları, bağırsak hücrelerinde bol miktarda bulunan RNF5 adlı bir proteinin rolünü belirlediler. RNF5'in hali hazırda iltihap promotörü olarak bilinen bir protein olan S100A8'in aktivitesini kontrol ettiğini fark eden araştırmacılar, farelerde RNF5 genini manipüle ederek, RNF5'in bağırsak astarı hücrelerinde S100A8'in sabit kaldığını ve bunun bulunmamasının S100A8'in iltihabı tetikleme gücünü serbest bıraktığını keşfetti.

Bu keşif ile ilgili bulgularını Cell Reports dergisinde yayımlayan bilim insanlarının elde ettiği verilerin İltihabi Bağırsak Hastalıklarının tedavisinde yeni bir çığır açabileceği belirtiliyor.

İltihabi bağırsak hastalıkları, otoimmün hastalıklar sınıfında yer alan ve mevcut tedavilerin yetersiz kaldığı bir hastalık grubu. Daha çok bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla hastaların remisyona girmesini sağlamayı hedefleyen tedaviler, uzun vadede etkisiz olarak kabul edilmekte. Ancak bu yeni keşfin hastalığın mekanizmasını anlamayı sağladığı için yeni tedavi imkânlarını da beraberinde getirmesi beklenmekte.

Çeviri: Şehmus Ay / Demokrat Haber

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323111.php?iacp

Cell Reports dergisinin linki: https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(18)31344-5?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124718313445%3Fshowall%3Dtrue