İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplu ulaşıma ek zam gündemiyle toplandı.

Toplantıda ulaşıma ek zam ve indirimli öğrenci kartına yaş sınırı getirilmesi teklifleri oy çokluğuyla reddedildi.

İBB, toplu ulaşımda yüzde 50, servis ücretlerinde yüzde 40 zam teklif etmişti. İndirimli öğrenci kartı tarifesinin de "25 yaş altı olanlar standart tarife 78 TL, 25 -30 yaş sınırı 267 TL, 30 yaş üstü 390 TL" olması isteniyordu.

İndirimli öğrenci kartı teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, indirimli öğrenci kartı kullanımın suistimal edildiğini söyledi.

Cihan, "Öğrenci akbilini zaten 78 lira uyguluyoruz. Ancak bu, bir açıköğretim kaydı kolayca alınarak yapılabiliyor. Şu an İstanbul'da biraz suistimal ediliyor. Bunu değerlendiriyoruz ve açık öğretim kaydıyla bu hakkı elde ediyorlar. Gelir kaybına neden oluyorlar. Bu işletmeler açısından sorun oluyor. Alt komisyon demek bu sürecin 1 ay daha devam edecek olması demek" ifadelerini kullandı. Teklif, oy çokluğu ile reddedildi.

ONGUN: TEK AMAÇ İBB VE İETT'Yİ BATIRMAK

İBB tekliflerinin reddedilmesine sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak tepki gösteren İBB Sözcüsü Murat Ongun, "İBB, 10 milyar TL sübvanse yapıyor ama toplu taşımada yolcu ücreti akaryakıtı bile karşılayamaz hale geldi. Tek amaç İBB ve İETT’yi batırmak" ifadelerini kullandı.

Ongun, şunları söyledi: "Akaryakıta tarihte görülmemiş zam yapıldı. İBB, 10 milyar TL sübvanse yapıyor ama toplu taşımada yolcu ücreti akaryakıtı bile karşılayamaz hale geldi. Türkiye’nin tüm büyükşehirlerindeki UKOME’lerden zam kararı çıktı. İstanbul’da ise engellendi. Tek amaç İBB ve İETT’yi batırmak."

Xxxxx

GÜNCEL TOPLU TAŞIMA TARİFESİ

1 Ocak 2022'de yürürlüğe giren tarife ile tam bilet 5.48 lira, öğrenci bileti 2.66 lira oldu. Öğretmen ve 60 yaş ücreti 3.91 lira, tam aylık kart 430 lira, aylık öğrenci kartı 78 lira, öğretmen ve 60 yaş aylık kartı ise 266 lira olarak belirlendi.

Metrobüste (tam uzun mesafe) 8.13 lira, öğrenci 2.66 lira, öğretmen ve 60 yaş 4.46 lira oldu. Minibüslerde kısa mesafe 3.75 lira, uzun mesafe 5,50 lira, öğrenci ücreti 2,50 lira. 312 lira olan 0-1 kilometre arası servis ücreti ise 396 lira olarak belirlenmiş durumda. Taksilerde de açılış ücreti 7 lira, kısa mesafe 20 lira.