İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB), AK Parti döneminde kiralanan ve ihtiyaç fazlası olduğu belirtilen yüzlerce Yenikapı’daki miting alanına çekiliyor.

Evrensel gazetesinden Meltem Akyol’un haberine göre, gazeteci ve yazar Murat Ağırel, İBB’nin kiraladığı her iki araçtan birinin Platform Turizm’e ait olduğunu söyledi.

İBB’de 2011-2018 yılları arasında 2 milyar 200 milyon liralık araç kiralandığını ifade eden Ağırel, Platform Turizm adlı şirketin bu yıllar arasında İBB’ye 1 milyar 352 milyon liralık araç kiralama işi yaptığını açıkladı. Ağırel, şunları söyledi:

“Platform Turizm denilen firma, Yeni Şafak gazetesinin ve TVNET’in sahibi olan Nuri Albayrak’ın damadı Adem Altunsoy ile Mehmet Altunsoy ve Yılmaz Aytaş’a ait. Adem Altunsoy’un firması İBB ve İstanbul ilçe belediyeleri dahil olmak üzere toplam 1 milyar 642 milyon 146 bin liralık araç kiralama işi yapmış. Sadece İBB ile ise 1 milyar 352 milyon liralık iş yapmış. İBB’nin komple araç kiralama işi ise 2 milyar 200 milyon liralık. Bunun yüzde 50’sinden fazlasını Platform Turizm karşıladı. Yani her iki araçtan biri buradan kiralanmış. Bu da hayatın normal akışına aykırı, yani biz sormayacak mıyız bunu?”

İBB’nin “2017 yılı 363 hatlık personel taşıma hizmet alımı işi” ihalesini hatırlatan Ağırel, “Şöyle düşünün, personeli de bu adam taşıyor, özel araçları da bu adam veriyor, şoförlü araçları da bu veriyor. Bu ihalelerin süresi de 2011 yılı ile 31 Ocak 2019 tarihleri arasında. Bu bilgilerin kaynağı EKAP, yani Elektronik Kamu Alımları Platformu. Uzaklarda aramasınlar. Bilgilerin hepsi doğru” dedi.

‘İFADEYE GİTMEZSEM ZORLA GÖTÜRME KARARI BULUNUYOR’

Kendisine, Yeniçağ gazetesindeki “İmamoğlu’nu istemeyen İstanbul baronu” başlıklı yazısı nedeniyle soruşturma açıldığını aktaran Ağırel, “Gazetecilerin başına gelen klasik şey benim de başıma geldi. Az önce basın bürosundan arandım. Cumhuriyet Savcısı Hidayet Sarıkaya, araçların ihale bilgilerini, kimin kiraladığına dair bilgileri yazdığım yazım nedeniyle soruşturma başlatmış. Şimdi ifadeye çağrılıyorum şüpheli sıfatıyla. Eğer ifadeye gitmezsem zorla getirme kararı bulunuyor. Tebliğ de hızlı olsun diye cep telefonundan yapıldı bana” diye konuştu.

‘TEHDİT EDİLİYORUM AMA İŞLEM YAPILMIYOR’

Ağırel, daha önce tehdit edildiği gerekçesi ile suç duyurusunda da bulunduğunu hatırlatarak, “Tehdit ediliyorum, onunla ilgili işlem yapmıyorlar. Ama ben usulsüzlükleri ortaya çıkardığım için benimle ilgili soruşturma başlatıyorlar ve beni ifadeye çağırıyorlar” dedi.

İBB Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü, 20 Aralık 2018 tarihinde 2019 yılı için 559 sürücü çalıştırmak ve 2 bin 432 araç kiralamak üzere ihaleye çıktı. İhale 138 milyon 757 bin 501 lira karşılığında Platform Turizm Taşımacılık Şirketi’ne verildi. İhalenin tek katılımcısı olan şirket ile 1 Ocak 2019-31 Aralık 2019 arasına kapsayan sözleşme imzalandı.

2019 yılı için yapılan ihalenin şartnamesine göre kiralanan 2 bin 432 aracın bin 179’u binek araç. Bu araçlara kiralanan 392 adet hafif ticari araç da eklendiğinde binek araç olarak kullanılacak araç sayısı bin 571’e çıkıyor.

Platform Turizm, 2018 yılında da İBB’nin 450 sürücü çalıştırılması ve 2 bin 155 araç kiralanması için açılan ihaleyi 101 milyon 993 bin liraya almıştı.