İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın “ Topbaş, istifa etti” iddialarını doğruladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,"Bana gönlünde yer ayıran herkese teşekkür ederim, Bana verilen emanete bakmak için kişisel hayatıma vakit ayıramadım. Çöpten geçilmeyen İstanbul Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla gelişti. Hata ile ihanetin karıştırılmaması gerekir. Bu göreve hep emanet olarak baktım. Borçlu bir belediye bırakmıyorum. İnsan her şeyi affeder ama adam yerine konulmamayı değil. Ekibimizle bu başarıları yaparken, hayırla yad edilmek amacımız oldu. Belediye başkanlık görevimden ayrıldım istifa ettim ama hala partimin üyesiyim" ifadelerini kullandı.

Topbaş şu ifadeleri kullandı:

"2004 yılında belediye başkanı oldum. Sayın genel başkanım ve partim beni İstanbul sathına çıkardı. Bana gönlünde yer ayıran herkese teşekkür ediyorum.

Dün gibi hatırlarım; sayın Ali Müfit Gürtuna'dan mühürü almak için buradaydım. Emanet bir şehir ve emaneti devralıyorum dedim. Hep emanet olarak baktım. Kişisel hayatıma vakit ayıramadım. Tüm siyasiler bunu yaşamaktadır. Eğer siz hizmet edecekseniz bu böyle. Zaman zaman söylerim çocuklarımızı hırsız gibi sevdik. Evimize hırsız gibi gittik ama görevimizi aksatmadık.

Bu emanet şehirde bu görevi yaptım. Gururla ifade etmek isterim ki geçmişi beraber yaşadık. Sayın cumhurbaşkanımızın öncesinde çamurdan geçilmeyen İstanbul bugün dünyada gıpta ile bakılıyor. Biz de aynı özeni gösterdik.

Hata ve ihanet birbirine karışmaması gerekir. Görevim esnasında çok değerli meclis üyelerim, belediye çalışanlarımız ve özellikle il başkanlarımız yanımda oldu.

İstanbullular bize güvendi. Bizi yalnız bırakmadı.

Bir kuruşa muhtaç olan belediyenin bugün borcu yok. Bu süreçte her daim kendilerinden istifade ettiğim cumhurbaşkanımız ve bakanlarımıza teşekkür ederim. Hayatımda yorgunluk kelimesini kullanmadım.

Vatandaşlarımız bize gönüllerinde yer verdiler. Orada hep kalmak isterim. Kadir Abi dediler, abilik unvanı kolay verilmez. İstanbul dünyanın merkezi. Bu kentte başkan olmak gerçekten kolay değil.

İstanbullulara tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor, buna müsade etmem. Bugün itibariyle belediye başkanlık görevimden istifa ettim. Muhalefete buradan ekmek çıkmaz. Partimden istifa etmedim."

İstifa sonrası AKP'nin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Erol Kaya yaptığı açıklamada "Kadir Bey'in kendi takdiri"

TOPBAŞ'IN İSTİFASINA NEDEN OLAN PROJELER

AKP'li belediye meclisi üyelerinin kendisinin veto etmesine rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçirdiği 5 imar projesi Kadir Topbaş'ın istifasının nedeni oldu.

Konuyu "İnsan her şeyi affeder ama adam yerine konulmamayı değil" sözleriyle açıklayan Topbaş, 2004'ten bu yana görevini sürdürüyordu.

Topbaş'ın onay vermemesine rağmen belediye meclisinden geçen projeler:

Pendik Gökçebeyli Mahallesi’ndeki orman alanı; Beşiktaş Ortaköy’de bin 641 metrekare büyüklüğündeki arazi; Kartal Soğanlık mahallesindeki park alanı; Sarıyer Zekeriyaköy’deki anaokulu alanı ve Bayrampaşa Orta Mahaldeki arazilerle ilgili imar planı değişiklikleri oy çokluğuyla kabul edildi.

NE OLMUŞTU?

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifa ettiğini iddia etmişti.

Yarkadaş, Topbaş'ın istifasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a iletildiğini ancak Erdoğan'ın "beklesin" talimatı verdiğini öne süren Yarkadaş; "Kadir Topbaş, bugün beş dosyasının kendisine rağmen meclisten geçmesi üzerine, çok yakın çevresine "istifa ettiği"ni açıkladı. Topbaş'ın bu açıklaması sonrası, konunun AKP Gnl. Başk. Erdoğan'a iletildiği; Erdoğan'ın Başkan beklesin" talimatını verdiği öğrenildi. Topbaş bunun üzerine yakın çevresine "5 EKİM'e kadar bekleyeceğim" dedi. Gözler şimdi 5 Ekim'e çevrildi. AKP'deki rant kavgası sürecek" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Topbaş'ın istifa edip etmediğiyle ilgili soruya "Kendisi bugün açıklama yapacak" yanıtını vermişti.

Dünkü İBB Meclis toplantısında Topbaş'ın daha önce veto ettiği 5 imar planı AKP'lilerin oylarıyla yeniden geçmiş, Topbaş'a istifa çağrısı yapılmıştı.