Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevi’ni ziyaret etmesi gündemdeki yerini koruyor.

Ziyaret, Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı’nda farklı değerlendirilirken bazı vakıf yöneticileri ziyaretin Başkan Mehmet Ali Ayyıldız ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Danışman Arif Ali Özzeybek tarafından kimseye danışılmadan düzenlendiğini söylüyor.

Hüseyin Gazi Derneği ise buluşmaya sadece dört kişinin katılmasına izin verildiğini ileri sürüyor.

İddialarla ilgili Gazeteci İsmail Saymaz'a konuşan Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı’nın Başkanı Mehmet Ali Ayyıldız, “Bir aydır tadilat yapıyoruz. Cemevini boşalttık ve duvarlarını boyadık. Eskiden Hazreti Ali ve Atatürk resimlerimiz duvarımıza resmedilmişti. Duvar su aldığı için resimler çatlamıştı. Duvarı tamir ettik. Astığımız hatlarda sanatsal durum var. Üstte Arapçası, altta Türkçesi. Yoksa cemevimizde Atatürk, Hazreti Ali, Hacı Bektaş-ı Veli en baş köşededir. Cumhurbaşkanına özel makam yapılmadı. Bana, ‘Nereye diyorsan oraya oturayım’ dedi. Alevi toplumunda dedenin postuna kimse oturmaz. Böyle bir eleştiri alacağımızı bildiğimiz için postu kaldırdık. Cumhurbaşkanımız herkes gibi mindere çöktü ve tabldottan yemeğini. Ayrıcalık yoktu" dedi.

'REST ÇEKİNCE HEPSİ DÜŞMAN OLDU'

Buluşmanın kimseye danışılmadan düzenlediği iddialarını yanıtlayan Ayyıldız, "Başkan olduktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü gönderdiği yazıda 15 gün içerisinde türbeyi boşaltmamızı, Alevi İnanç Birliği adlı 2-3 yıllık bir vakfa vermeye kalktı. İçerisinde AK Parti’ye yakın isimler vardı. Tüm Alevi örgütlerini dolaşarak, toplumda karşılığımız olduğuna dair yazılar topladım. Bakanlıklara sundum. Altı aylık mücadelemiz sonunda 10 yıllık tahsis aldım. Tahsisini aldıktan sonra tadilat yaptım. Ziyaret haberi sızınca dernekteki arkadaşlar beni aradı niye haber vermiyorsun diye. Sitem ettim. ‘Aylardır mücadele veriyorum, aramıyor, sormuyorsunuz, yanımda olmuyorsunuz. İlgilenseydiniz haberiniz olurdu’ dedim. ‘Beni bir daha aramayın’ diye rest çektim. Rest çekince hepsi düşman oldu. Vakıf yönetimindekilerin ve mütevelli heyetinin haberi vardı. Dernek yönetiminin işgüzarlığı var" ifadelerini kullandı.

Katılımın neden dört kişiyle sınırlı olduğuyla ilgili konuşan vakıf başkanı, "Arkadaşların tempoları çok yoğun. Ben sordum kendilerine. Kimi Ankara dışında ve tatilde, kimi özel durumları var. Dernek yönetimi ayıp etti. Sosyal medyada yazılar yazıyorlar, canları sağ olsun. Aile içi bir kavga deyip geçelim ama ayıp ettiler" diye konuştu.

Ayyıldız, askeri bölge içerisinde bulunan, Hüseyin Gazi’nin kaldığı mağaranın ziyarete açılması için Erdoğan’dan talepte bulundu. Cumhurbaşkanı, Bakan Ersoy’a talimat verdi.

Ayyıldız, cemevine ibadethane statüsü verilmesinin gündeme gelmediğini belirterek, şöyle dedi:

“Yolcu ederken, ‘Alevilerin sizden çok büyük beklentisi var. Yaptığınız çalışmaları takip ediyoruz. Alevilere müjdeli haberlerinizi bekliyorum sayın Cumhurbaşkanım’ dedim. O da ‘Çalışmaları yapıyor arkadaşlar’ dedi. Cemevlerinin ibadethane olması, dedelerin camideki imam gibi maaş alması, elektrik ve su faturalarının devlet tarafından karşılanması… Aleviler vali ve kaymakam olamıyor, kamuda hiçbir göreve getirilmiyor. Mülakatlarda Aleviler geçemiyor. Bunlarla ilgili beklentilerimiz var.”