Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yer alan bir fotoğrafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret edildiği iddiasıyla ilgili 2 kişi hakkında iddianame hazırlandı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Kadir Yılmaz tarafından hazırlanan iddianamede, eski Hürriyet Gazetesi Dijital Yayınlar İçerik Müdürü Şermin Terzi ve Kelebek eki internet sitesi editörü Aynur Kabayel'in, Leonardo Da Vinci'nin ‘Son Akşam Yemeği' tablosuna Cumhurbaşkanı'nın fotoğrafını monte edip, ‘13'üncü Cuma uğursuzluğunun 13 sebebi' başlığıyla yayımladıkları belirtildi.

‘ERDOĞAN'IN OLDUĞUNU FARK ETMEDİM'

İddianamede, şüpheli Aynur Kabayel'in alınan savunmasında, bilgileri ve görüntüleri internetten temin ettiği, fotoğrafta Cumhurbaşkanı'nın olduğunu fark etmediğini, haber yayınlandıktan sonra durumdan haberi olduğunu söylediği kaydedildi.

Diğer şüpheli Şermin Terzi'nin ise ifadesinde, fotoğrafı yayımlamadan önce görmediğini daha sonra haberinin olduğunu söylediği aktarılan iddianamede, ''Söz konusu haberle Cumhurbaşkanı'nın montajlanan fotoğrafının birlikte verildikten sonra ‘13'üncü Cuma Uğursuzluğu' olarak gösterilmesinde muhatabının küçük düşürüldüğü hususunda tereddüt bulunmamaktadır. Şüphelilerin fotoğraftan haberi olmadıklarını ve haberin 10 dakika içinde kaldırıldığına dair savunmaları, kastlarının değerlendirilmesi anlamına gelir ki bu da yargılamanın görevidir'' dendi.

Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesinde düzenlenen ‘Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçunun maddi unsurunun oluştuğu bildirilen iddianamede, şu tespitlere yer verildi: ''Verilen haber ve bu habere ilişkin olarak kullanılan görselle suç oluşmuştur.

"TCK'nın 299. maddesi Cumhurbaşkanlığını fonksiyonlarını korumayıp Cumhurbaşkanı'nın şahsını korumaktadır. Bu nedenle işlenen suçun görevle ilgili veya görev nedeniyle olması zorunlu değildir.

"Suçun Cumhurbaşkanı'nın şahsına karşı işlenmesi suçun oluşumu için yeterlidir. Suçun manevi unsurunun oluşması bakımından failde kastın bulunması yeterli olup, failin saiki önem taşımaz.

"Somut olayda Cumhurbaşkanı'nın montajla yerleştirilen fotoğrafının haberle birlikte sunulması Cumhurbaşkanı'nı küçük düşürmüştür. Yazı, haber verme özgürlüğü içinde de değerlendirilemez. '13'üncü Cuma uğursuzluğu' ve cumhurbaşkanlığı makamı haberle ilintili konular değildir.''

‘ERDOĞAN YASALARLA KORUNUYOR'

Haber  verme özgürlüğünün demokratik toplumun önemli bir işlevi olduğu ancak bu özgürlüğün sınırsız olmadığı aktarılan iddianamede, Cumhurbaşkanı'nın ve temsil ettiği makamın yasalar tarafından sağlanan yasal korumadan da faydalanmasının unutulmaması, somut olayda verilen haberle kullanılan görselin kabul edilebilir haber verme özgürlüğü sınırını aştığı ve haber verme özgürlüğünün kişisel haklara saldırının kalkanı olmaması gerektiği kaydedildi.

Şüpheliler Şermin Terzi ve Aynur Kabayel'in ‘Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçundan 1 yıl 3 aydan 5 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianame, Bakırköy 20. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

CNN TÜRK'E ‘DİKTATÖR' SORUŞTURMASI

CNN Türk hakkında ‘diktatör yargıda' haberi nedeniyle soruşturma başlatıldı.

CNN Türk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında kendisi için sarf ettiği ‘diktatör bozuntusu' ifadeleri nedeniyle tazminat davası açmasını, ‘Diktatör Yargıda' alt başlığı ile duyurmuştu. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı kanalın sorumlu müdürü hakkında re'sen soruşturma başlattı.