Oyuncu Hülya Koçyiğit, 1-7 Nisan Kanser Farkındalığı Haftası kapsamında düzenlenen 'Korkmuyorum, Farkındayım' etkinliğinde ailecek kanserle mücadele dönemini anlattı.

Hülya Koçyiğit’in tedavi sürecini de anlattığı etkinliğin moderatörlüğünü Medicana Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Topgül yaptı.

'İSYANIMIN CEZALANDIRILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

Duvar’ın aktardığına göre, kızı kansere yakalandığında korkuya kapıldığını belirten Koçyiğit, "Allah kimseyi evladıyla sınamasın. Büyük bir isyandı benim için. O dönemde, ‘neden evladıma, neden bana değil’ diye isyanlar ettim. 3 yıl sonra ben de kanser oldum. İsyanımın cezalandırıldığını düşünüyorum. Ama evladımın kanser olması benim için çok daha ağırdı. Kendi hastalığımı daha kolay kabullendim. Ama çok şükür ki başarılı tedavi gördü iyileşti" dedi.

'BİYOPSİ SONTASI AKCİĞER KANSERİ TEŞHİSİ KOYULDU'

Kanser olduğu dönemleri anlatan Koçyiğit şu ifadeleri kullandı:

"Kızım kanseri atlattıktan sonra bunu kutlamak için dağa çıktık. Çocuklar kızakla kayıyor. Ben de yaşımı başımı unutup yüzüstü kızakla baş aşağı inerken duvara çarptım. Tatilden döndüğümde ise ağrılarım devam etti. Röntgen çektirdik. Tomografi derken bir şüphe var ama çok da net bir şey söylenmiyor. Ardından kontroller devam etti. New York’ta seyahat yaparken doktora gittim. Doktor hemen ‘biyopsi yapalım’ dedi. Ciğerim söndü biyopside. Bu ihtimali söylemişlerdi ama binde bir ihtimaldi. Biyopsi sonrası akciğer kanseri teşhisi koyuldu. Doktor ameliyatı şimdi yaparsam kemoterapiye gerek kalmayacak kanser bitmiş olacak dedi. Ben zaman istedim. Kolay bir karar değildi. Ameliyat fobim de var. Sonunda karar verdim, ameliyat oldum. Türkiye’ye döndüm. Doktorum Türkiye’ye döndüğümde neden orada ameliyat olma ihtiyacı duydunuz dedi. Bugün böyle bir şeyle karşılaşırsam kendimi hiç düşünmeden Türk hekimlerine teslim ederim.”

'ERKEN TEŞHİS OLDUĞU ZAMAN HAYAT KURTARIYOR'

Hülya Koçyiğit, "İyi ki böyle anma günleri var. Kanser Haftası nedeniyle daha çok kişiye ulaşıp ‘erken teşhis hayat kurtarır’ deme imkânımız var. Günümüzde tedavi şekilleri giderek daha da kolaylaştığı için kanser olmaktan korkmayın. Erken teşhis olduğu zaman hayat kurtarıyor. Ben de buna bir örneğim. Kızım da bir örnek. Ne yazık ki her ikimiz de buna yakalandık. Ama erken teşhis olduğu için tedaviyle tekrar hayatımıza kavuşabildik" dedi.

Koçyiğit son olarak, "Özellikle biz hanımların mamografi olması çok önemlidir. Ayrıca bu kötü dönemimde ailemin, eşimin ilgisi ve şefkati, anlayışı beni güçlendirdi. O dönemde iyileşeceğinize inanmak istiyorsunuz. Dolayısıyla yakınlarınız size bu morali veriyorsa her şeyi kolay atlatıyorsunuz. Bugün özellikle tıpta gördüğümüz hizmetler için de teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.