Hükümet, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesine yönelik operasyonu ve PKK'nin elindeki 13 Türk vatandaşının yaşamını yitirmesi ile ilgili olarak TBMM'yi bilgilendirecek.

Bu kapsamda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yarın Meclis Genel Kurulu'nda operasyonla ilgili bilgi vermesi planlanıyor.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise hayatlarını kaybeden 13 kişi için 3 gün ulusal yas ilan edilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Rize İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, 13 Türk vatandaşının öldürülmesiyle ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan "Eğer PKK tarafından gerçekleştirildiği doğrulanırsa, en şiddetli şekilde kınıyoruz" açıklamasına" tepki gösterdi.

Erdoğan, "Artık yağma yok. Eğer biz sizinle dünyada, NATO'da bu birlikteliğimizi sürdüreceksek teröristlerin yanında yer almayacaksınız. Hani siz PKK'nın, YPG'nin, PYD'nin yanında değildiniz. Bal gibi de yanındasınız ve arkasındasınız" dedi.

Erdoğan, PKK'nin, 13 Türk vatandaşının, "hava operasyonu" nedeniyle yaşamını yitirdiği iddiasıyla ilgili olarak da, "Terör örgütlerinin propaganda aygıtlarına dönüşen sosyal medya mecraları, hepiniz 13 silahsız masum insanın alçakça infazından sorumlusunuz. (...) Artık hiçbir ülke, kuruluş, yapı ve kişi, Türkiye'nin Irak ve Suriye harekatlarını sorgulayamaz" diye konuştu.

Erdoğan, AKP Meclis Grup Başkanı Naci Bostancı ile konuyu TBMM gündemine getirmek için konuştuklarını belirterek, "Meclis'te biz bununla ilgili bir soruşturma genelgesi vererek bunun bütün detaylarını Meclis'te gündeme getireceğiz. Çünkü bunların parlamentodaki temsilcilerinde yalan bol" görüşüne yer verdi.

Edinilen bilgiye göre bu kapsamda Meclis İçtüzüğü'ne göre ilgili bakanlar Genel Kurul'da operasyonla ilgili bilgilendirme yapacak.

İçtüzüğün 59. maddesine göre yürütme adına Genel Kurul'da gündem dışı söz istenecek.

Son anda bir değişiklik olmazsa Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, operasyonla ilgili Genel Kurul'da 20'şer dakika söz alarak, bilgilendirme yapacak.

İçtüzük gereği, talep etmeleri halinde parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerine de 15'er dakika söz verilecek.

Şu ana kadar Gara'da hayatını kaybeden 13 Türk vatandaşından 12'sinin kimlikleri tespit edildi.

Kimliği tespit edilen 12. kişinin, Kırıkkale'nin Delice ilçesi nüfusuna kayıtlı Uzman Çavuş Ümit Gıcır olduğu açıklandı.

Kaynak: BBC Türkçe