Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi, milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergeriloğlu’nun tutuklanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaparak ‘mücadele’ çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Meclis’in işlevsizleştirilerek seçmen iradesinin siyasal iktidar tarafından hiçe sayılması”na tepki gösterilerek, Gergerlioğlu’nun azınlıkların ve kamusal alanda yok sayılan tüm öznelerin sesi olduğuna dikkat çekildi.

Gergerlioğlu’nun gözaltı sırasında yaşadığı ihlallere değinilen açıklamada, “İnsan Hakları Eylem Planını açıklayan siyasal iktidara hatırlatıyoruz: AİHM’in yerleşik içtihatlarına göre; ‘Devlet bir kişinin insan onuruna saygı ile bağdaşır koşullarda alıkonulmasını güvence altına almak zorundadır.’ Mahpusların Islahında Temel İlkeler (Mandela Kuralları);  Tıbbi Etik İlkeler ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Avrupa Cezaevi Kuralları hakkında (2006)2 No’lu Tavsiye Kararı gereği cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler, yasal statülerine bakılmaksızın herkese sağlanan tıbbi bakıma, aynı kalite ve standartta, eşit erişim hakkına sahiptir” denildi.

‘DÜŞMAN HUKUKU TEZAHÜRÜ’

Gergerlioğlu hakkında kesinleşen cezanın, ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkının ihlali olduğuna dikkati çeken açıklamada, “Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi seçme ve seçilme hakkının ihlalidir, Gergerlioğlu’nun meclis koridorlarında ve evinde onur kırıcı muamele ile gözaltına alınması işkence görmeme hakkının ihlalidir. Hekim raporuna rağmen hapishaneye götürülmesi ise hem sağlığa erişim hakkının ihlali hem de düşman ceza hukukunun tezahürüdür” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Artı Gerçek