Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözüm sürecinin bittiğini ilan ederek, “Çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil. Bu partinin (HDP) yöneticileri, dokunulmazlık zırhından sıyırmak suretiyle bedelini ödemelidirler.” sözlerinin ardından yaşanan çatışmalar, Türkiye'yi “90'lı yıllar geri mi dönüyor?” endişesine sevk etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, son dönemde HDP’yi hedef alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrının, 7 Haziran’da ortaya çıkan tablodan kaynaklandığını söyledi. AKP’nin, iktidarı kaybetmesinin ardından halkı cezalandırdığını dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın seçim öncesi sarf ettiği, “HDP barajı geçerse sıkıntı olur” ifadelerini de hatırlatan Kaya, AKP kanadının bu tür sözlerle Türkiye’nin ateşe sokulacağının sinyallerini daha önceden verdiğini ifade etti.

Zaman gazetesinden Selma Tatlı’nın haberine göre, son 10 gündür yaşanan çatışma ortamının kendileri için sürpriz olmadığını dile getiren HDP’li vekil, şunları kaydetti:

“Ne demişti Erdoğan? ‘400 vekil verin, huzur görün.’ Hatta tek başına iktidar olunmazsa ‘Bizim A’dan Z’ye bütün harflerden planlarımız var.’ demişti. Halk onun istediği gibi cevap vermeyince B planını, C planını işletmeye başladı. Sistematik bir şekilde, Türkiye’nin tamamını kaosa ve savaşa sokma pahasına da olsa, halka bir ceza veriyor. Kendilerine oy vermeyen bütün kesimleri ihanetle suçladılar. Bu insanlara karşı Türkiye yaşanılır bir ülke olmaktan çıkarılıp kendilerine muhalefet eden, onların yanlışlarını ifade eden, eleştiren bütün kesimlere karşı bir savaş, yok etme harekatı başlattılar.”

'93’TEKİ İNFAZLAR YENİDEN ORTAYA ÇIKTI'

Yaşanan kaosun muhtemel bir erken seçime yakın başlatılacağını tahmin ettiklerini aktaran Hüda Kaya, gerginliğin bayramdan bir gün sonra tırmandırılmaya başladığını söyledi. Son on günde meydana gelen infazların 93’te Lice’de yaşanan olaylarla benzerlik gösterdiğini anlatan Kaya, “Maalesef hem asker, hem polisler üzerinde aynı oyunlar oynanıyor. 93’teki Lice katliamında öldürülen komutan Bahtiyar Aydın’ı devletin bizzat infaz ettiği ortaya çıkmıştı. Maalesef 90’lı yılları hatırlatan asker, polis ve gençlerin infazları yeniden ortaya çıkmaya başladı” dedi.

'İKTİDARI KAYBEDERLERSE KAYBEDECEKLERİ ÇOK ŞEY VAR'

Kuşatma altında olduklarını ancak buna rağmen dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda hiçbir çekince taşımadıklarını vurgulayan Kaya, Erdoğan ve AKP’lilere, “Bizim ayakkabı kutularımız, doldurduğumuz kasalarımız, hırsızlıklarımız, yolsuzluklarımız yok. Fakat onların kaybedeceği şey çok. Siz de çıkın dokunulmazlıklarınızın kaldırılmasını isteyin” diye seslendi.