Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Hubyar köyünde bulunan ve Aleviler açısından büyük önemi olan Hubyar Sultan Dergahı ve Türbesi’nin mülkiyeti konusunda süren dava sonuçlandı.

Tokat Kadastro Mahkemesi Mustafa Temel’in başvurusunun reddine ve Hubyar Sultan Dergahı ile torunları olan Hasan Abdal, Hüseyin Abdal’a ait türbelerin tapularının Hubyar köyü muhtarlığı adına tesciline karar verdi.

Konu ile ilgili Yücel Otel’de Hubyar Vakfı Genel Başkanı Halil Patlak, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ve Hubyar Vakfı Genel Sekreteri Zülfikar Yıldırım basın açıklaması yaptı.

Hubyar Vakfı Genel Başkanı Halil Patlak, Türkiye kamuoyunun yakından takip ettiği Hubyar inanç merkezinin uzun zamandan beri devam eden mahkeme sürecinin 10 seneye yaklaştığını ifade ederek, “Mahkeme nihai kararı yine köy tüzel kişiliği adına tesciline karar verdi. Hubyar davası Türkiye’den Avrupa’ya bütün alevi kamuoyunu yakından ilgilendirdiği için biz Hubyar Vakfı olarak, davamıza sahip çıkmak, orada yok olan bir kültürü korumak için hedefimizden şaşmadık. Çünkü yaptığımız işin doğru olduğuna inanıyorduk. Hubyar’da bir sistem yanlışlığı vardı. Biz kimseye karşı değiliz, sisteme karşı geldik. Sistem, bir kişinin kendi kuralları içerisinde burayı yönetmek, yönlendirmekti” dedi.

Milliyet’te yer alan habere göre, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise hükümetin alevi açılımlarını gündemde tuttuğu, Aleviliğin konuşulduğu bugünlerde yargıdan böyle bir kararın gelmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Bugünlerde Alevi inanç merkezleri, cem evleri, ibadethanelerin gündemde sıkça tartışma konusu olduğunu ifade eden Kenanoğlu, “Mahkeme bir Alevi inanç merkezinin, inanç merkezi olarak korunup kollanması ve bundan sonraki varlığının bir alevi inanç merkezi olarak sürdürülmesi konusunda karar vermiştir. Karar sıradan bir tapu, arazi davası değildir. Bu dava bir Alevi inanç merkezinin bir şahsın tekelinde, varlığını bir özel mülkiyet olarak sürdüremeyeceği veya bir Alevi inanç merkezi olarak kamusal nitelik taşıyıp, ibadethane olma özelliğini sürdürüp sürdüremeyeceği ile ilgili karardı. Türkiye gündeminin tartıştığı yoğunluğa uygun bir kararla mahkeme buranın bir Alevi inanç merkezi olmasını kabul etmekle birlikte, bu özelliğini de sürdürmesi gerektiğini, bunun için bir kamusal nitelik içerisinde bunu yürütebileceğini söyleyerek, bir şahsın tekeline geçmesine izin vermedi” diye konuştu.

Hubyar Vakfı Genel Sekreteri Zülfikar Yıldırım da kararın hayırlı olmasın dileyerek, “Bütün belgeler mahkeme dolayısıyla ortaya çıktı. Bu belgeleri kitaplaştıracağız. Hubyar’da güzel işler yapacağız, bu ailemiz de memnun olacak. Muhtarlık kazandığına göre onlar da kazanmış oldu. Herkes için hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Önceki yıllarda ’marka’ tartışmalarıyla sık sık gündeme gelen Alevi inanç önderlerinden Hubyar Sultan’ın türbesinin de içinde bulunduğu Hubyar Tekkesi, ’miras’ tartışmaları ile gündemdeki yerini koruyordu. Mahkemenin vermiş olduğu kararının temiz yolunun açık olduğu kaydedildi.