Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 300’ün üzerinde kişinin yaralandığı tren faciasına ilişkin açılan davada 4 sanık, Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuksuz olarak yargılanıyor.

Serkan Alan'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, mahkemenin talebiyle ikametine en yakın adliyede ifadesi alınması kararlaştırılan sanıklardan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, 12 Temmuz 2019 tarihinde Küçükçekmece Adliyesi’ndeki 20. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gitti. Kazada yaşamını yitirenlerin yakınlarının avukatları da bu tarihte sanık ifadesi için duruşma salonu önünde hazır bulundu.

Duruşmasının saatinde başlamaması üzerine mağdur avukatları Mürsel Ünder ve Şerif Aras Doğruel, sanığa kazaya ilişkin soru da soracakları talimat duruşmasının akıbetini sormak için mahkemenin kalemine gitti. Mahkeme salonunda duruşma yapılmadığını, sanık ifadesinin mahkemenin kaleminde mahkeme hâkimi olmadan memurlar tarafından alındığını öğrenen mağdur avukatları hâkim ve mahkeme kâtibi hakkında suç duyurusunda bulundu.

SAVCILIK KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞI KARARI VERDİ

Avukatların, tren kazasının sanıklarından Çetin Yıldırım’ın ifadesinin hâkim katılımı olmadan, hakimin e-imzası kullanılarak mahkeme katibi tarafından alındığını belirterek “görevi kötüye kullanmak” ve “resmi belgede sahtecilik” iddialarıyla yaptıkları suç duyurusunu savcılık katip memuru yönünden karara bağladı.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheli katip memuruna ilişkin kovuşturmaya yer olmadığı kararını aldı ve gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Yapılan soruşturma sonucunda şüphelinin ifadesi, olay yerinin kamera görüntülerini olmadığına ilişkin tutulan tutanak, talimat duruşma tutanağının hâkim ve takip tarafından ıslak imzalı olarak imzalanması hususları dikkate alındığında atılı suçların işlendiğini gösterir şüpheli hakkında kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil bulunmadığının anlaşılması sebebi ile şüpheli hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.”

HSK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Mağdur avukatlarının şikayetçi olduğu 20’nci Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi hakkında savcılık henüz bir karar vermedi fakat savcılık dosyayı Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderdi. Hâkim ve katip memuru hakkında soruşturma başlatan HSK, şikâyette bulunan avukatları müşteki sıfatıyla ifade vermeye çağırdı. Avukatların hafta içerisinde şikayetçi oldukları hakim ve katip memura ilişkin ifade vereceği öğrenildi.

‘HER YERDE CEZASIZLIK POLİTİKASIYLA KARŞILAŞIYORUZ’

Duruşmanın “yapılmış gibi gösterildiğini” ifade eden Çorlu ailelerinin avukatlarından şikayetçi Mürsel Ünder, kazanın ardından 2 yıla yakın süre geçtiğini hiçbir görevlinin ceza almadığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Çorlu tren katliamı çok örnek bir yerde duruyor. Süreç, cezasızlık politikası ve bu cezasızlık politikasının yargının tüm unsurları tarafından bir konsensüs halinde sürdürüldüğünün göstergesi. Sadece 4 sanığın yargılandığı duruşmada değil Çorlu tren katliamıyla ilgili başvurduğumuz hemen hemen her yerde aynı şekilde cezasızlık politikasıyla karşılaşıyoruz. Bunların ailelere yönelik yıldırma hareketi olduğunu görüyoruz. Aileler kararlı mücadelelerini yürütüyorlar ve biz de avukatları olarak hak arama mücadelesinde yanlarındayız. Ama hep karşımıza cezasızlıkla ilgili duvarlar çıkıyor. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz ve gerçek sorumlular cezalandırılana kadar adalet mücadelesi devam edeceğiz.”