Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği iş insanı Osman Kavala yargılamasına yönelik tüm evrakları, İstanbul Adli Yargı Komisyonu’ndan istedi.

11 Kasım tarihli 'acele' kodlu yazıda AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hakim ve savcıların yükselme kriterlerini doğrudan etkileyeceğine yönelik kural hatırlatıldı, Kavala ile ilgili iddianame, duruşma zabıtları, tutuklama ve tutuklamaya itirazın reddi kararlarının tümünün gönderilmesi talep edildi.

'AİHM KARARLARININ NE KADAR VAZGEÇİLMEZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

Osman Kavala'nın avukatı Tolga Aytöre, bu talimatın AİHM'in beraat kararının önüne geçen yargı mensupları hakkında sicile işleyecek puanlama sistemiyle ilgili olduğunu söyledi. Aytöre şunları söyledi: "Buradaki asıl tartışma AİHM kararlarının ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararlarının uygulanmasının ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu gösteriyor.O halde Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması gerekiyor. Dün sayın Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün söylemlerinin altını da kalın harflerle çizmek gerek. Bir insanın bir gün bile içerde geçirme şansı yok. Osman Kavala'nın bir gün dahi içerde tutulması adalet açısından büyük bir lükstür. Bu neden Osman Kavala'nın bir gün bile içerde tutulmaması gerekiyor.

15 Temmuz darbe girişimine yardım ve Gezi eylemlerini organize etme gibi çeşitli iddialarla tutuklu bulunan Kavala 3 yıldır cezaevinde. Gezi davasında tahliye kararı verilmesinin ardından serbest kalması gereken Osman Kavala hakkında, Barkey adıyla anılan dosyadan tutuklama kararı verildi. Oysa Kavala, söz konusu dosyadan da, kanun gereği 2 yıldan fazla tutuklu kalamayacağı için daha önce tahliye edilmişti.

BAKAN GÜL: ADALET YERİNİ BULSUN, İSTERSE KIYAMET KOPSUN

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün, Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce Ankara'da düzenlenen 'Ceza Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları Sempozyumu'ndaki konuşmasında "Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. Yargı konjonktüre, birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya, vicdanına, hukuka, Anayasa'ya bakar. Bizim beklentimiz budur" ifadeleri dikkat çekmişti.

Bakan Gül, konuşmasını bugün twitter hesabından paylaştı.