Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch -HRW) yayımladığı Eylül 2014 tarihli raporunda muhalif yazar Sevan Nişanyan hakkında dikkat çeken ifadelere yer verdi.

“Türkiye’nin İnsan Hakları Alanındaki Gerilemesi ve Reform Önerileri” başlıklı raporda,  2013 yılında piyanist Fazıl Say’ın İslamiyet ve müslümanlarla dalga geçen tweetler attığı iddiasıyla on ay hapis cezası aldığı, fakat cezasının ertelendiği belirtilirken, aynı suçlamayla yargılanan Sevan Nişanyan’ın ise “imar kanunuyla ilgili işlediği iddia edilen suç” gerekçe gösterilerek tutuklanmasına ve cezaevine konmasına dikkat çekildi. 

“301. MADDE’Yİ ANDIRIYOR”

Raporda, Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinde yer alan, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini duyguları alenen aşağılamak” suçlamasıyla da yargılanan Sevan Nişanyan hakkında dava konusu edilen iddialar, hâlâ yürürlükte olması tartışma yaratan 301. maddenin uygulanmasına benzetildi. HRW raporunda, “Bu davalar yakın geçmişte yaygın olarak açılan ‘Türklüğe hakaret’ davalarını andırıyor” dedi.

SİYASİ GÖRÜŞLERİ NEDENİYLE HEDEF ALINDI”

Raporda yer alan, “Hükümetin eleştirel ifade doğrultusundaki tahammülsüzlüğü” başlığı altında görsel ve yazılı medya alanında son dönemde yoğunlaşan kısıtlama ve baskılara dikkat çekilirken, bu alanda öne çıkan muhalif yazarlardan biri olan Sevan Nişanyan hakkında şu ifadelere yer verildi:

“2013’te kamuoyunda tanınan kişiler hakkında ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini duyguları alenen aşağılamak’ suçundan (Türk Ceza Kanunu madde 216/3) bir dizi dava açıldı. Bu davalar yakın geçmişte yaygın olarak açılan ‘Türklüğe hakaret’ davalarını andırıyordu. 2013 yılında piyanist Fazıl Say İslamiyet ve müslümanlarla dalga geçen tweetler attığı gerekçesiyle on ay hapis cezası aldı, bu ceza ertelendi. Bu satırlar yazıldığında dava temyiz aşamasındaydı. 2013 yılında gazeteci ve yazar Sevan Nişanyan aynı suçtan 13 ay hapis cezası aldı. Kendisi daha sonra imar kanunu ile ilgili işlediği iddia edilen bir suçtan dolayı hüküm alarak cezaevine konuldu, ancak, tartışma yaratan yazıları ve siyasi görüşleri nedeniyle hedef alındığına ilişkin deliller de var.”  

ON AYDIR CEZAEVİNDE TUTULUYOR

Dilbilimci, turizmci ve yazar Sevan Nişanyan, İzmir’in Şirince Köyü’ndeki kendi arazisi üzerine inşa ettiği 40 metrekarelik bir yapının “imara aykırı” ve “kaçak inşaat” olduğu iddiasıyla tutuklanarak 2 Ocak 2014’te cezaevine konuldu.

Tutuklanmasından kısa bir süre sonra kapalı cezaevine sürgün edilen Sevan Nişanyan, “güvenlik” gerekçesiyle dört kez cezaevi değiştirmek zorunda bırakıldı.

Cezaevine konmasının ardından entelektüel üretimi sekteye uğrayan Nişanyan’ın tutukluluk ve yargılanma sürecini, Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi ve uluslararası insan hakları örgütleri takip ediyor.