Malatya'da Hrant Dink’in çocukluğunun da geçtiği mahalledeki tarihi Taşhoron (Surp Yerrortutyun) Kilisesi 2012’deki restorasyon çalışmasının yarım bırakılması nedeniyle kaderine terk edildi.
 
Malatya’da 18’inci yüz yılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilen kentte o dönem Ermenilerin yoğunlukta yaşadığı Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Taşhoran (Surp Yerrortutyun) Kilisesi 2012 yılında başlanan restorasyonu bitirilmeden yarım bırakıldı. Mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında paylaşılan kilisede 4 yıl önce başlanan kilisenin restore ve onarım çalışmalarında, tarihi binaya dikilen iskeleler olduğu gibi dururken, bakımsız ve ilgisiz olmasından dolayı harabeye dönen kilise kaderine terk edildi.
 
Halk arasında Taş Horan olarak da bilinen kilisenin kitabesi zamanla silindiğinden ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Kesme taştan, dikdörtgen bazilika planlı yapılan kilisenin taşıyıcı elemanları kesme taştan tonoz biçiminde.
 
ÇALIŞMA YARIM KALDI
 
Mahalle muhtarı İsmail Kurtoğlu 1970'li yıllara kadar çok sayıda Ermeni ailenin burada yaşadığını belirterek, o tarihteki saldırılar ve 1980 darbesi sonrasında kalan son ailelerin de göç etmek zorunda kaldığını anlattı. Yıllar öncesinde kilisenin topraklı olan kubbesinin çöktüğünü belirten Kurtoğlu, "Kilisenin 2012 yılında restore ve onarımı için başlatılan çalışmalar biz mahalle sakinlerini sevindirmişti. Kilisenin onarım ve restore çalışmalarını yürüten taşeron firma tarafından kilisenin içerisinde bulunan duvarlardaki derzler dolgularla kapatıldıktan sonra dış çevresini de beyaz kumla yıkadı. Kilisenin içine, restore ve onarım için, iskeleler kuruldu. Aldığımız duyumlara göre firmaya verilecek olan ödenek sağlanmadığı için firma işi bıraktı” diye konuştu.
 
'DEFİNECİLERİN HEDEFİNDE’
 
Kilisenin bakım ve ilgisizlikten dolayı kendi kaderine bırakılmış durumda olduğunu dile getiren Kurtoğlu, yıllar önce kilisenin topraklı olan kubbesinin çöktüğünü, son zamanlarda ise definecilerin hedefinde olduğunu aktardı. (Kaynak: Dihaber)