İSTANBUL - Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için vurulduğu yerde yapılan anmanın ardından akşam saatlerinde de binlerce kişi yine aynı slogan ve taleplerle Taksim’de buluştu. Galatasaray’a kadar meşalelerle yürüyen eylemciler, asıl sorumluları sordu.

Taksi Meydanı’nda bir araya gelerek “Arkadan vuranların hâlâ arkasında mısınız” yazılı pankart, Hrant fotoğrafları ve dövizlerle İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Karadeniz İsyanda İnisiyatifi’nin de geniş katılım gösterdiği yürüyüş boyunca AKP, Devlet ve adalet kurumlarına ‘adil olun’ çağrısı yapıldı.

‘Ogün Canisi bizden değildir’ yazılı pankart ve “Faşizme karşı Karadeniz isyanda” sloganlarıyla eyleme gelen Karadeniz İsyanda üyeleri alkışlarla karşılandı. "HRANT-Hesabını soracağız", "Affetmeyeceğiz-Unutmayacağız", yazılı pankartların ve meşalelerin taşındığı eylemde . “Yaşasın halkların özgürlüğü”. "Kürt Türk Ermeni yaşasın halkların kardeşliği", "Katil devlet hesap verecek", "Faşizmi döktüğü kanda boğacağız", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant" diye slogan atıldı. Düdük ve zılgıtlarla devam eden yürüyüşe, caddeden geçenler de destek verdi.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan eylemciler adına hazırlanan eylem Ermenice ve Türkçe okundu. Türkçe metni okuyan, şair Ruhan Mavruk yaptı. “Uğur Kaymaz'ı yaşından fazla büyük kurşunla, Önkol'u sahibinin bir türlü bulunamadığı havan topuyla, Göktepe, Engin Çeper, Alaatin Karadağ, Aydın Erdem, Şerzan Kurt ve daha nicesi polis şiddeti ve işkence katleden binlercesini gözaltında kaybeden, devlet ve devletin güçleriydi. Katil Kim?. Biz Dink'in katledilişini toplumsal bellek yitiminin kurbanı etmeyeceğiz. Biz farklılıklarımızı biz anadillerimizi biz kültürlerimizle varız ve buradayız. Derdimiz kendi tornanızdan çıkardığınız tetikçi değil. Sizsiniz. Sizin o zorbalıklar üreten düzeninizi yıkıp, o potansiyel tetikçilerinizden birer insan yaratmaya kararlıyız" şeklinde konuştu.

Çok saydı parti, dernek, STK ve sendika üyelerinin de destek verdiği eylem, Umuda Ezgi ve Bandista gruplarının seslendirdiği Ermenice şarkılarla son buldu.

ANF