Artvin'in Hopa İlçesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitingini protesto ettikleri için tutuklanan 7 kişi tahliye edildi. Yaklaşık 7 aylık tutukluluğa rağmen iddianameleri hazırlanmayan 7 kişi, bugün verilen ara kararla tahliye edildi.

 

Başbakan Erdoğan'ın 31 Mayıs günü Hopa'da düzenlediği mitingi protesto eden Hopalılar, çay taban fiyatlarının açıklanması ve HES projelerinin durdurulmasını istemişti.

 

Eyleme polis saldırmış atılan gaz bombaları sonucu emekli öğretmen Metin Lokumcu yaşamını yitirmişti. Aynı gün akşam çok sayıda ev ve işyerine yapılan baskınlar ve ertesi gün Metin Lokumcu'nun cenaze töreninin ardından çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

 

Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen soruşturmada 2 ay sonra görevsizlik kararı verilirken, dosya Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

 

Hopa savcısı, aralarında ESP PM üyeleri Görgü Demirpençe ve Önder Öner ile Halkevleri Karadeniz Bölge Sorumlusu ve Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu üyesi Taylan Kaya'nın da bulunduğu 16 kişinin dosyasını üçe böldü.

 

5 kişinin yargılandığı ilk duruşma 24 Ekim günü görülmüş, Şafak Ustabaş, İdris Akbıyuk, Şinasi Gümüşkaya, Cengiz Akyüz ve Şaban Kotil tahliye edilmişti.

 

İbrahim Aksu, Yunus Aksu, Erhan Köse ve Ender Yalçın da 4 Kasım günü mahkemeye çıkartılmadan ara tahliye kararıyla serbest bırakıldı.

 

Bugün de, davanın 7 tutuklu sanığı Arhavi Cezaevi'nden adliyeye getirildi.

 

Mahkemeye heyeti tutuklu 7 sanığın tahliyesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

 

Savcılığın haklarında iddianame hazırlamadığı 6,5 aydır tutuklu bulunan Önder Öner, Görgü Demirpençe ve Ali Aksu ile Taylan Kaya, Güven Poshoroğlu, Ferdi Şağbanoğlu, Müslüm Karabulut bugün aileler ve avukatların tutukluluğa itirazları üzerine serbest bırakıldı. (ETHA, EVRENSEL)