Lazların yoğun olarak yaşadığı Hopa'da ilk kez seçimlerde HDP Lazca Türkçe seçim broşürü bastı. Seçim vaatlerinden biri de Lazca, Hemşince, Gürcüce dil enstitüleri kurmak.

Nilay Vardar'ın Bianet'teki haberine göre; Lazların yoğun olarak yaşadığı Artvin'in Hopa ilçesinde ilk kez seçimlerde Halkların demokratik Partisi (HDP) Lazca Türkçe seçim broşürü bastı.

HDP Hopa Belediye Başkan Adayı Yılmaz Topaloğlu, Kürt dilinin seçimlerde kullanılmasıyla Lazca'nın da önünü açtığını söyledi.

Topaloğlu, kazanmaları halinde ihtiyaç doğrultusunda Lazca, Hemşince, Gürcüce dil enstitüleri kurmayı istediklerini belirtti.

İleride yazılacak anayasada yerel yönetimlere ciddi yetki devrinin söz konusu olacağını hatırlatan Topaloğlu, Laz, Hemşin, Gürcü gibi farklı halkların yaşadığı ve doğrudan demokrasi ile kendini yönetecek Hopa'nın bir örnek teşkil edeceğini ifade etti.

"Merkezden yerele yetki devrini, yani ademi merkeziyetçilik önemsiyoruz. Başta derelerimize kurulan HES'ler olmak üzere yereldeki tüm uygulamalara merkezin değil, yerel siyasetçi ve halkın karar vermesini istiyoruz."

Yılmaz Topaloğlu 2004 yılında Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) adayı olarak Hopa Belediye Başkanı seçilmişti. 2009 yerel seçimlerine ise "Demokratik Güç Birliği" adı altında oluşturulan ittifakın bağımsız adayı olarak katılarak yüzde 18,8 oy almıştı.

2009'da diğer adayların seçim sonuçları şöyle: CHP % 35,5,  AKP % 27,3, Demokratik Güç Birliği % 18,8, ÖDP % 8,1, MHP % 6,7.