Artvin Hopa’da CHP, HDP, Halkevleri ve ÖDP’nin katılımıyla kurulan Hopa Yerel Yönetim İnisiyatifi dün (17 Kasım) “Yerele soldan bakmak / Halk için halkla beraber” başlıklı bir toplantı düzenledi.

Hopa Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda bir araya gelen Hopalılar yerel seçimlere giderken birlikte neler yapılabileceğini konuştu.

Hopa’nın sol güçleri 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde birlikte hareket etmeyi ve üç sol adayın yarıştığı bir önceki seçimde aradan sıyrılarak seçimi kazanan AKP’yi alt etmeyi düşünüyor.

AKP NASIL KAZANDI?

2014 yerel seçimlerinde sol oylar çoğunlukta olmasına rağmen CHP’nin sosyalistleri dikkate almayan tutumu nedeniyle sol oylar bölünmüş ve seçimi AKP kazanmıştı. CHP kendi başına hareket edip Turan Kasımoğlu’nu aday göstermiş ve oyların yüzde 40,15’ini almış, ÖDP ve Halkevleri’nin ortak adayı Enver Korzay yüzde 7,42, HDP’den aday olan eski belediye başkanlarından Yılmaz Topaloğlu ise yüzde 5,54’te kalmıştı. Sol adaylar 2., 3., 4. sıralara yerleşirken oyların yüzde 40,35’ini alan AKP ise 23 oy farkla başkanlığı kazanmıştı.

‘BU KENTİN KAHRINI DEVRİMCİLER ÇEKİYOR’

Toplantıya Hopa CHP İlçe Başkanı Adnan İskender, ÖDP Artvin İl Yöneticisi Mimar Mahmut Zeytinci, Hopa Halkevi yöneticisi Kamil Ustabaş ve HDP adına Hopa eski Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu katıldı.

Ustabaş’ın açılış konuşmasının ardından Mahmut Zeytinci yerel yönetimlerin ortaya çıkışı ve planlanışı hakkında bir sunum yaptı.

Hopa’nın eski Belediye Başkanı Topaloğlu, “Hopa’da sol emin adımlar atarsa, bu çalışmamızı sokağa taşıyıp daha da güçlenerek AKP’yi yenebiliriz” diye konuştu.

Halkevleri adına konuşan Taylan Kaya ise “Bu kentin kahrını 7/24 devrimciler çekiyor. O yüzden aday olmak gibi bir hakkımız var” diyerek Hopa’da hala toplumsal bir gerçeklik olarak kendini hissettiren güçlü devrimci damara ve sosyalistlerin önceki seçimde neden ayrı aday çıkardığına değindi.

‘31 MAYIS HOPA OLAYLARINDA BİR ARADAYDIK’

Kaya, iktidar olanaklarını arkasına alan AKP’nin bütün çabalarına rağmen sol potansiyelin daha güçlü olduğunu, sokakta bir araya gelenlerin sandıkta da ortak hareket edebileceğini vurgulayıp “31 Mayıs Hopa olaylarında bir aradaydık şimdi yeniden bir arada başarabiliriz” dedi.

31 Mayıs 2011’de Hopa’ya helikopter destekli bir polis ordusuyla gelen Tayyip Erdoğan, HES’lere ve çay politikalarını protesto eden Hopalıların büyük tepkisi ile karşılaşmış, protestoculara yönelik polis saldırısında emekli öğretmen Metin Lokumcu kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. Bunun üzerine ülke genelinde protestolar düzenlenmiş, Ankara’daki protestoların ardından Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Gençlik Muhalefeti üyelerini hedef alan polis operasyonları ve sonrasında gelen Hopa Davası toplumsal muhalefetin ortak mücadele gündemlerinden biri haline gelmişti.

‘BU BİR İTTİFAK

Sendika.Org’a konuşan Kamil Ustabaş, “Bu herhangi bir adayı destekleme çalışması değil. Bu bir ittifak. Hopa’daki sol güçler adayların belirlenmesinden programın oluşturulmasına kadar bütün süreci birlikte örgütleyecek” dedi. Ustabaş, Yerel Yönetim İnisiyatifi’nin önümüzdeki günlerde bir meclis kuracağını ve sürecin nasıl ilerleyeceğine dair kararların bu mecliste halk tarafından alınacağını vurguladı.

Kaynak:  Sendika.Org