Honduras’ta yapılan seçim sonuçlarına itiraz eden sol muhalefet, dün eylemdeydi. Bünyesinde solcu politikacılar, sendikacılar ve yerli örgütlenmelerini barındıran Yeniden İnşa ve Özgürlük Partisi seçim sonuçlarının iptal edilmesi için yüksek mahkemeye başvuracağını açıkladı.

Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’da düzenlenen eylemde seçim sonuçları protesto edildi.

Yüksek Seçim Mahkemesi, Honduras’ta önceki hafta sonu yapılan seçimlerde şu anda iktidarda olan sağcıların adayı ve aynı zamanda parlamento başkanı olan Juan Hernandez’in kazandığını ilan etmesi ardından muhalefet sokaklara döküldü. Hernandez’in oyların yüzde 36.8’ini aldığı belirtiliyor.

Bünyesinde solcu politikacılar, sendikacılar ve yerli örgütlenmelerini barındıran Yeniden İnşa ve Özgürlük Partisi adayı Xiomara Casro ise yüzde 28.79 ile ikinci oldu.

Xiomara Castro ve taraftarları, seçim sonuçlarını kabul etmiyor ve yeniden sayım yapılmasını talep ediyor.

Sol cephe, kendi yaptıkları sayıma göre seçimi kazandıklarını belirtiyor. Honduras’ın devrik lideri ve Castro’nun eşi Manuel Zelaya dün düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, “Yeniden sayarsak, seçimleri Özgürlük kazanacaktır” açıklamasında bulundu. Honduras’ta yolsuzluk istemediklerini de söyleyen Zelaya, “Yolsuzluk ve sahtekar bir hükümet kurulmasını istemiyoruz” diyerek sözlerine devam etti. Zelaya sol birliğin seçim sonuçlarının iptal edilmesi için yükek mahkemeye başvuracağını da açıkladı.

Seçim Yüksek Mahkemesi başkanı David Matamoros ise dün katıldığı bir televizyon programında “Özgürlük temsilcileri ile bir araya geldik, seçim sonuçlarını onlarla birlikte gözden geçirmeye hazırız” açıklamasında bulundu. (ANF)