Hollanda’ya iki ayrı nota verdi.

Reuters’e konuşan dışişleri kaynakları da Türkiye’nin Hollanda polisinin müdahalesi sonucunda yaralanan Türk vatandaşlarının durumuna ilişkin bilgi istediğini, ayrıca polis şiddetine yönelik soruşturma açılmasını talep ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın Türk bakanlara uyguladığı engeller ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaşlarına uygulanan kötü muameleden dolayı bu ülkeye iki ayrı nota verdi.

İlk nota Bakan Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki heyetin Hollanda'da yaşadığı duruma ilişkin. Bu durumun uluslararası teamüllere aykırı olduğu ifade edilirken, Viyana Sözleşmesi'nin ihlal edildiği söylendi.

'RESMİ ÖZÜR BEKLİYORUZ'

Türkiye'nin Hollanda'ya verdiği notada, Türk bakanlara yönelik diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan söz konusu muamelelerin, güçlü bir şekilde kınandığı ve bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiği bildirildi.

İkinci nota ise Hollanda polisinin konsolosluk önünde Türklere müdahalesine yönelik. Notada, barışçıl göstericilere yapılan polis müdahalesinin orantısız olduğu ifade edildi

Notada ayrıca, tazminat hakkının saklı tutulduğu kaydedilirken, Türk bakanlar ve vatandaşlarına yönelik söz konusu ihlallerin araştırılması, ihlalleri gerçekleştirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucunun Dışişleri Bakanlığı'na bildirilmesi talep edildi.