Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Hollanda Parlamentosu, 1915 Soykırımı’na ilişkin olarak sunulan tasarıyı dün yapılan oylamada oybirliğiyle kabul etti.

Farklı muhalefet partileri tarafından Parlamento’nun Temsilciler Meclisi’ne sunulan ve 1915’te Ermeni, Süryani-Asuri, Rum halklarının soykırıma maruz kaldığı kaydedilen tasarıda, Hollanda Meclisi’nde 2004 yılında kabul edilen ve Türkiye’yle ilişkilerde bu konunun sürekli gündeme getirilmesine ilişkin önergeye de atıfta bulunuldu.

1915 Ermeni Soykırımı’nı 2004 yılında resmen tanımış olan Hollanda, bu kez Parlamento’da kabul edilen yeni tasarıyla hükümetten, “ikili ilişkilerde ve AB kapsamında Türkiye’den Ermenistan ile yakınlaşmaya yeni bir ivme kazandırmasını” da talep etti.  

13’e karşı 127 oyla kabul edilen tasarıda, Hollanda’da ve dışında yapılacak olan Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılan anma törenlerinin iki toplum arasında saygı ve kabule katkıda bulunmasının arzu edildiği belirtildi.

BİR ÜLKE DAHA SEYFO’YU RESMEN TANIDI

Uluslararası Süryani haber ajansı AINA, Hollanda Parlamentosu’nda kabul edilen tasarıyla, 1915 Süryani Soykırımı’nın (Seyfo) bir ülke parlamentosunda daha resmen tanındığını duyurdu.

1915-1923 tarihleri arasında soykırım sürecinin fiilen devam ettiğini kaydeden AINA, Seyfo sürecinde yaklaşık olarak 750 bin Süryani-Asurinin hayatını kaybettiğini belirtti.

AINA haberinde, Uluslararası Soykırım Araştırmacıları Birliği tarafından 2007, İsveç Parlamentosu tarafından 2010, Ermenistan Parlamentosu tarafından Mart 2015 tarihlerinde resmen kabul edilen 1915 Süryani Soykırımı’nın son olarak Hollanda Parlamentosu’nda dün yapılan oylamayla resmen tanındığını açıkladı.