Protestan Kiliseler Derneği raporuna göre, Hıristiyanlara yönelik nefret suçları, Protestanlara ve kiliselerine yönelik fiziksel saldırılar 2013'te de devam etti.

Protestan Kiliseler Derneği 2013 Hak İhlalleri İzleme Raporu hazırladı.

Rapora göre Hıristiyanlara yönelik nefret suçları, Protestanlara ve kiliselerine yönelik fiziksel saldırılar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ve seçmeli derslerin yarattığı sorunlar 2013’te de devam etti.

İbadet amaçlı yerlere yönelik kapatılma girişimi olmaması, Noel kutlamalarındaki artış olumlu gelişmeler olarak yer aldı.

Kilise stantlarının dağıtılıp, İncillerin yırtılmasından, kilise önderlerine darp, tehdit ve suikast planına, Hıristiyanlığa geçen bir gencin dövülmesine pek çok olayın yer aldığı rapor özetle şöyle:

Suikast girişimi

* 14 Ocak 2013’te İzmit Protestan Kilisesi önderine yönelik bir suikast hazırlandığı gerekçesiyle, bir kısmı kiliseye devam eden 9 kişi gözaltına alındı, biri tutuklandı, ikisi adli kontrolle bırakıldı. Hala iddianamede düzenlenmedi, görev uyuşmazlığının çözümü için Yargıtay’da bulunan dosyada gizlilik kararı var. Hedef kilise önderine koruma verilmedi.

* 27 Nisan 2013’te Kurtuluş Kiliseleri Derneği Ataşehir temsilciliğine 30-40 kişilik bir grup taş ve yumurtalarla saldırdı, içeri giremeyince kilise tabelası, cam ve girişe zarar verdi, yakalanan yok, koruma da yok.

* 5 Kasım 2013’te Samsun Agape Kilisesi önderi, geçmişte kilise toplantılarına katılan bir kişi tarafından telefonla tehdit edildi, bu kişi silah teminine çalıştığı ve öndere saldırı planladığı gerekçesiyle gözaltına alındı, bırakıldı. Aynı kişi e-posta yoluyla tacize devam edince şikâyet yenilendi, koruma sürüyor.

Bıçak zoruyla kelime-i şahadet

* 29 Aralık 2013’te, Mardin’de Hristiyanlığı seçen bir genç (24), akrabaları ve Suriye uyruklu biri tarafından kaçırılarak ıssız bir yere götürüldü, darp edildi, boğazına bıçak dayanarak kelime-i şahadet getirip Müslümanlığa dönmemesi halinde öldürülmekle tehdit edildi. Korkan genç kelime-i şahadet getirip tekrar Müslüman olduğunu beyan ettikten sonra ailesine teslim edildi. Aynı kişi Mardin’de Protestan önderi E.P.’yi aradı. E.P. genci arabaya aldıktan sonra iki araba tarafından durduruldu, polis gelene kadar darp edildi, ölüm tehdidinde bulunuldu. Çevredekileri tahrik edip önderi lince çalışan kişiler gözaltına alındı, koruma talebine henüz yanıt verilmedi.

Kilise kurs oldu

* 2013 yılı başı Diyarbakır Protestan Kilisesi ve Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi, Diyarbakır’da restore edilen Ermeni Protestan Kilisesi’ni (Surp Pirgiç) kullanmak için başvurdu, reddedildi. Kilise, kadınların el becerilerinin geliştirilmesi için Sur ilçesi kaymakamlığına kiraya verildi.

*29 Kasım 2013’te Kayseri Büyükşehir Belediyesi kullanımında olan ve geçmişte spor salonu olarak kullanılan tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin Hristiyan vatandaşlara ibadet yeri olarak tahsis edilmesi talebine yanıt yok.

Misyonerlik kitapta tehdit

* İlköğretim 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabının, Ulusal Tehditler kısmında yer alan “Misyonerlik Faaliyetleri” başlıklı bölümünde misyonerlik faaliyetleri ulusal tehdit olarak yer aldı, kaldırılması talebini MEB reddetti.

* 28 Mart’ta Yalova Işık Kilisesi, Diriliş Bayramı (Paskalya) öncesi halkı Hristiyanlık hakkında bilgilendirmek ve tanıtım yapmak için izin alarak üç günlük stant açtı, ikinci gün bazı kişilerin tepki göstermesi üzerine dernek yetkilileri emniyete çağrıldı, 30 Mart’ta Başbakan’ın Yalova’yı ziyaret edeceği ifade edilerek, provokasyonlar yaşanmaması için kaldırılması istendi, kaldırıldı.

Fazla ileri gitmeyin

* 12 Nisan’da Diyarbakır Protestan Kilisesi’nin belediyeden izin alarak açtığı standa tekbir getirerek saldıran bir grup, kilise görevlilerinin üzerine yürüyerek, “Sizin ibadetlerinize tahammül ediyoruz ama fazla ileri gitmeyin. Size burada stant açtırtmayız. Kan dökülecek, çabuk kaldırın” tehditleri savurdu. Stant kaldırıldı, daha sonraki izin talepleri geri çevrildi.

* 5 Mayıs 2013’te Samsun Agape Kilisesi Derneği önündeki kitap standı 10 kişilik bir grup tarafından dağıtıldı, İnciller yırtılarak kiliseye fırlatıldı.

İbadet yeri açılabilmeli

Yeni Anayasa çalışmalarının durdurulmasının hayal kırıklığı yarattığı belirtilen raporun tavsiye bölümünde özetle şöyle denildi:

“Nefret Suçları Yasası çıkartılmalı, etkin soruşturma yapılmalı ve nefret suçlarında cezasızlık yaygın hale gelmemeli. Hristiyanların da mescit benzeri küçük ibadet yeri kurulabilmesinin önü açılmalı.

Din hanesi kalkmalı

"Amacı dışında kullanılan kilise binaları pazar günleri ve/veya dini bayramlarda kilise cemaatlerinin kullanımına açılmalı. Kimlik kartlarındaki din hanesi kaldırılmalıdır. Yabancı uyruklu kilise üyelerine yönelik, ‘misyonerlik yapıyor’ gerekçesiyle, vize yenilememe ve sınır dışı etme uygulamalarına son verilmeli.

Medyada etik kurulu

"Okul kitaplarında ayrımcı ifadelerle dolu, Hristiyanlara karşı nefret ve önyargı oluşturan bütün veri ve açıklamalar kaldırılmalı. Medyanın kendi içinde bir ‘etik yayıncılık kodu’ oluşturulmalı."  

(bianet)