Diyarbakır’da 8 bin yıllık tarihi bulunan Hevsel Bahçeleri’nde yapılan ağaç kesimi, bölge halkının tepkisini çekti.

İddiaya göre, Dicle Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü proje ile yapılaşmaya açılmak istendiği öne sürülen Hevsel Bahçeleri’nde şu ana kadar 7 bin ağaç kesildi, 3 bin ağaç da kesilmeyi bekliyor. Rektörlük, ağaç kesiminin yangınları önleme amaçlı olduğunu savunuyor. Bakanlık’tan ise henüz bir açıklama gelmedi. Bir başka iddia ise bahçenin bulunduğu alanda Hidroelektrik santral (HES) yapılmasının planlandığı yönünde.

Ağaçların kesilmesine karşı bölge gençleri süresiz çadır eylemi başlattı. Gençler adına yapılan açıklamada, Hevsel Bahçeleri’nin tahrip edilmesine ve HES’lere izin verilmeyeceği bildirildi.

Dicle Nehri kıyısındaki 10 bin dönümlük alanı kaplayan bahçelerde 180’den fazla kuş türü yaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan Hevsel’in, UNESCO Dünya Mirası asıl listeye alınması için de başvuru yapıldı.

GENÇLERDEN EYLEM

Diyarbakır’da Hevsel Bahçelerinde bulunan ağaçların kesilmesine karşı gençler kesimin yapıldığı yerde çadır eylemi başlattı. Ağaç kıyımının yapıldığı alanda toplanan gençler ‘Hevsel’den Gezi’ye Dicle Direniyor’ pankartı açtı.

Dicle Üniversitesi arazinde bulunan ağaçların kesilmesine ve Dicle Nehri üzerine yapılmak istenen HES’lere karşı gençler süresiz çadır eylemi başlattı. Gençler adına yapılan açıklamada Hevsel Bahçelerinin tahrip edilmesine ve HES’lere izin verilmeyeceği bildirildi.

BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ise yaptığı konuşmada gençlerin başlattığı eylemi desteklediklerini ifade ederek, “Daha öncede Kürtlerin kimliğini, doğasını yok etmek istediler. Ormanlarımızı yaktılar. Şimdi de Dicle, Hevsel talan edilmek isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Elinizi doğamızdan çekin” dedi.

FIRINCILARA SATILDI

Öte taraftan, kesilen ağaçların ise ihale usulü ile fırıncılara satıldığı ortaya çıktı. 7 bin ağacın hikayesi, vadiden koparılmaları ile son bulmazken, 500 ton ağacın satıldığı, 10 bin ton ağacın ise akıbetinin fırınlarda son bulacağı belirtiliyor. Buna göre bölgeden kesilen ağaçların cinsleri de belirlendi. 7 bin ağacın türünün sadece kavak olmadığı, bunların arasında; dişbudak, dut, söğüt ve çam türleri olduğu açıklandı.



POLİS ÇADIRLARA İZİN VERMEDİ

Gençlere erzak götüren yurttaşlara ise polis müdahale etti. Yaşanan arbede sırasında polis, bir genci boğazından tutarak yere yatırdı. Çok sayıda zırhlı araç ile polis yığınağının yapıldığı alanda, yurttaşların gençlerin barınması için getirdiği çadırlara da polis izin vermiyor. (Evrensel, Özgür Gündem)