Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın güneyindeki 300 bin nüfuslu liman kenti Herson’da tamamen kontrol sağladıklarını açıkladı. Bölge valisi ve Herson belediye başkanı kentin hâlâ Ukrayna ordusunun kontrolünde olduğunu açıklarken, Rusya'nın iddiasının doğrulanması halinde bu durum Moskova açısından büyük bir zafer olacak.

Karadeniz kıyısında önemli bir liman ve sanayi kenti olan Herson, Rusya’nın eline geçen en büyük şehir olacak. Ayrıca Rusya açısından batıdaki Odessa limanına geçişte stratejik olarak da önemli bir askeri üs işlevi göreceği değerlendiriliyor.

Askeri uzman Dr. Jack Watling, Herson'un Ukrayna'yı ikiye bölen Dinyester Nehri üzerindeki stratejik pozisyonuna dikkat çekiyor. Watling, "Ruslar Dinyester üzerindeki bu kilit kentleri ele geçirmeye başladıkça, [doğudaki] Donbass çevresinde savaşan Ukrayna ordu birliklerine batıdan malzeme tedariki engelleyebilecekler. Rusya, Ukraynalılar için lojistiği yok edecek" dedi. 

Herson'un kontrolü, büyük bir su kaynağını da kontrol etmek anlamına geliyor. Rusya'nın Kırım yarımadasını ele geçirmesinin ardından Ukrayna hükümetinin Kuzey Kırım kanalına baraj kurması üzerine, Kırım'a giden tatlı su kaynağının çoğu kesildi ve ilhak edilen bölgede su kıtlığı baş gösterdi.

Rusya'nın askeri işgalinin ilk hedeflerinden biri, bu su yolunun önündeki engeli kaldırmak ve Kırım'a su tedarikini yeniden sağlamaktı. Rus araçlarının bir gecede Herson şehir merkezine girdiği belirtilirken, Belediye Başkanı İgor Kolyikhayev bu sabah şehrin bir mucizeye ihtiyacı olduğunu söyledi. 

Kaynak: BBC Türkçe