Gezi direnişinin yıl dönümü vesilesiyle direnişte hayatını kaybedenleri anmak ve direnişi selamlamak için birçok ilde yapılmak istenen eylem ve yürüyüşler polis saldırısıyla karşılaşıyor.

ANKARA

Gezi direnişinin yıldönümü nedeniyle Güvenpark'ta yapılacak anmaya katılmak amacıyla binlerce kişi dört koldan kortejler halinde Kızılay Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. "Her yer Taksim her yer direniş", "Katil devlet hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza" "Halka kalkan eller kırılır", "Gezi şehitlerinin hesabı sorulacak" sloganıyla Kızılay Meydanı’nı trafiğe kapatan kitle meydana girmeye başladı. Atatürk Bulvarı’nın iki yanından, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ve Ziya Gökalp Caddesi’nden Kızılay'a yürüyen binlerce kişi ellerinde taşıdığı pankart ve dövizlerle Gezi eylemlerinde hayatını kaybedenleri anıyor. HDP ise "Gezi’nin hesabı sorulacak" pankartı arkasından HDP Ankara İl binasının bulunduğu yerden Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti. Kitlelerin yürümesiyle birlikte Kızılay trafiğe kapandı.

Polis ise Güvenpark arkasında Başbakanlığın bulunduğu alanı ablukaya aldı. Yine polis helikopterleri Kızılay'ın üzerinden uçmaya başladı. Eyleme çok sayıda gencin baretle katılması dikkat çekerken, alana girmeye başlayan kitleye polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etmeye başladı. Müdahale sonucu başlayan olaylar sürüyor.

BALIKESİR

Yeşilli Meydanı'nda akşam saatlerinde toplanan Balıkesir Demokrasi ve Emek Platformu üyesi bir grup, ellerinde pankart ve dövizlerle slogan attı. Grup üyeleri sık sık, "Her yer Taksim, her yer direniş", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Katiller halka hesap verecek" şeklinde slogan attı. Basın açıklamasında, üzerinde Gezi eylemlerinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu ve 'Sizin çocuklarınız çaldı, bizim çocuklarımız öldü' yazılı pankart dikkat çekti.

Basın açıklaması öncesi, İda Esintisi isimli tiyatro grubu üyelerinin oynadığı minik oyunla Gezi direnişi sırasında gözaltına alınan iki gencin polislerle arasında geçen diyaloglar anlatıldı. Vatandaşların da ilgiyle izlediği oyunda, genç bir oyuncunun gözyaşları dikkat çekti.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ Tuğlalı Parkı’nda toplanan grup, Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle yanlarında getirdikleri afiş ve dövizlerle sloganlar atıp ardından da basın açıklaması yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eyleme, TMMO, KESK, TGB ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Gezi olaylarında hayatlarını kaybedenlerin isim ve fotoğraflarının bulunduğu pankartı açan eylemciler, basın açıklaması sonrası dağıldı.

KIRKLARELİ

Kırklareli’de Dingiloğlu Parkı’nda düzenlenen eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı. Eylemciler, geçen yıl Gezi Parkı olaylarında hayatlarını kaybedenlerin fotoğraf ve isimlerinin yazılı olduğu dövizleri Atatürk Anıtı önüne bırakarak, hükümet aleyhine sloganlar attı.

Kırklareli Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Ogün Vural, parkta toplananlara megafonla uyarıda bulunarak, grubun yürüyüşe geçmesi halinde müdahalede bulunulacağını söyledi. Ancak eylemciler yapılan uyarıya rağmen çevik kuvvet polisi gözetimi altında Kara Umurbey Caddesi üzerinden Kültür Anıt Parka kadar sloganlar atarak yürüdü. (Evrensel)