Kimyasal enerjinin elektrik enerjisi olarak birimler halinde depolanmasına ve kullanılmasına olanak sağlayan ünitelerdir. Bu ürünler temelde primer ve sekonder olmak üzere iki gruba ayrılır. Birinci grup tek kullanımlık olan türdür ve primer olarak tabir edilir. Çok sık kullanılmayan ya da fazla enerji tüketimi gerektirmeyen elektronik cihazlar için primer ürün modeli kullanılabilir. Küçük el fenerleri ve oyuncaklar için bu model uygun olabilir. İkinci grup şarj edilebilen türdür ve sekonder olarak tabir edilir. Dolayısıyla sekonder ürünler pil şarj aleti ile doldurularak yeniden kullanılabilir. Sıklıkla kullanılan ve daha fazla enerji tüketimi gerektiren elektronik cihazlar için sekonder ürünler tercih edilmesi kullanım ve tasarruf açısından kolaylık sağlayabilir. Kamera, bilgisayar faresi gibi ekipmanlar için bu ürün modeli tercih edilebilir. Gereken ürünler küçük ve büyük pil şeklinde boyutlarına göre de isimlendirilebilir ve seçilebilir.

Kullanıma Göre Pil Çeşitleri Nelerdir?

Primer ve sekonder tipteki ürünlerin üretim materyallerine göre de ayrı gruplarda incelenmesi mümkündür. Primer grubundaki ürünler çinko- karbon, alkali manganez, çinko- hava, gümüş- oksit, civa- oksit ve lityum pil olarak ayrılır. Ayrıca düğme modellerde primer ürün türünün alt grubu sayılır. Bununla birlikte bu grup alkali manganez, çinko- hava, gümüş- oksit ve lityum ürünleri kapsar. Sekonder grubundaki ürünler ise lityum- iyon, lityum- polimer, nikel- metal hibrit, nikel- kadmiyum, kurşun- asit ve alkali olarak ayrılır. Ürünler boyutlarına ve voltaj değerlerine göre de gruplandırılabilir. Boyutlarına göre ürünler genel olarak düğme, AAA, AA, C ve D olarak ayrılabilir. Voltaj değerlerine göre 1.5, 9 ve 12 volt pil gibi isimler ile anılırlar.

Pillerin Üzerinde Bulunan Semboller ve Anlamları

Pillerin üzerinde, ürünlerin kullanım alanlarına ve özelliklerine göre bir takım semboller bulunur. Li, Al- Mn, Zn- C gibi kısaltmalar ürünün türünü sembolize eder. Bunun yanı sıra mAh cinsinden sayısal değerler ile ürünün kapasitesi sembolize edilir. Bu sayısal değer ne kadar yükselirse cihazın kapasitesi de o kadar artar ve uzun süreli kullanım sunar. Ayrıca RoHS gibi semboller ile ürüne ait gerilim ve voltaj değerleri belirtilir. Ve son olarak "+" ve "-" sembolleri ile ürüne ait kutuplar belirtilir. Pil fiyatları bu semboller aracılığıyla belirtilen özelliklere göre farklılık gösterebilir. Şarjlı olmayan pil çeşitleri için kullanılan malzeme ve kalite derecesine göre değişkenlik gösterebilen bir tükenme süresi bulunur. Şarj edilemeyen ürünlerin ömrü, tek kullanımlık ürünler oldukları için takip edilemez. Şarj edilebilen ürünlerin ömrü ise kullanım şekli, sayısı ve şarj edilme koşullarından doğrudan etkilenir. Bu gruptaki ürünlere ait yeniden kullanım, şarj dolum ve boşaltım kapasiteleri de ürün miadında etkilidir. Pilin tamamen şarj edilmemiş olması veya tamamen tükeninceye kadar kullanılmamış olması ayırt edilmeksizin dolup boşalması göz önüne alınarak ömrü takip edilir.

Pil Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Cihaz bir süre kullanılmayacak ise pilleri çıkarılmalıdır. Kalan ürünler akabilir ve cihazdaki ürüne ait yuvayı bozabilir. Bu durum daha sonra cihazın bir daha kullanılamamasına yol açabilir. Bunun dışında ürünlerin artı ve eksi kutuplarının birbirine değdirilmesine dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde ürünlerde depolanan enerji azalabilir ya da bitebilir. Farklı tür veya voltaj değerindeki ürünlerin bir arada kullanılması uygun olmayabilir. Çünkü ürün ömrünün denk olmaması gibi sorunlara maruz kalmak olasıdır. Örnek olarak 1.5 ile 9 volt pil üretim materyalleri de göz önünde bulundurularak birbirinden farklı kullanım ve saklama koşulları gerektirebilir. Diğer yandan ürünlerin doğrudan güneş alan, fazla sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutulması dikkat edilmesi gereken hususlardır. Ürünleri serin bir ortamda muhafaza etmek hatta mümkünse buzdolabında tutmak daha uygun olabilir. Her türlü pil ve şarj aleti için Koçtaş internet sitesini ziyaret edebilir, cihazınıza uygun bir modeli seçebilirsiniz.