Adana'da 17 yaşındaki Ali el Hemdan’ı katleden polis F.K.'ye, “kasten öldürme" suçundan 25 yıl hapis cezası verildi. 
 
Adana’da 28 Nisan 2020'de  17 yaşındaki Ali el Hemdan’ı katleden polis F.K. hakkında açılan davanın 7’nci duruşması Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Polis F.K’nin tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinde katıldığı duruşmada, sanık avukatları, Hemdan'ın avukatı, İHD ile ÇHD üyesi avukatlar salonda hazır bulundu. 
 
OLAYIN GÖRÜNTÜSÜ 
 
Olay anına dair kamera görüntüleri ve tanık ifadeleri, “kaza kurşunu” ve sanık polisin “ayağım kaydı, istem dışı ateş ettim” iddialarının doğru olmadığını ortaya çıkardı. Mahkeme dosyasına giren görüntüde, yüzü kendisine dönük halde geriye doğru ağır adımlarla yürürken kendisi Hemdan’a doğru geldiği esnada F.K. kılıfından çıkardığı silahı Hemdan’a doğrultup ateş ettiği görülüyor.  
 
'AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTİYORUZ' 
 
İddia makamı, sanık F.K.'nin "kasten öldürme" suçundan cezalandırılması yönündeki mütalaasını tekrarladı. 
Hemdan ailesi avukatı Rıdvan Şahin, kamera kayıtlarına değinerek, kayıtların F.K.'nin beyanlarını çürüttüğünü belirterek, kamera kayıtlarının olayın nasıl meydana geldiğini net olarak gösterdiğini ifade etti. Hemdan’ın kaçmadığını, sanık ile Hemdan arasındaki mesafeye değinen Av. Şahin, "Durduk yer bir insan öldürülmüştür. Net olarak bir insanın öldürüldüğü görülmüştür. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerekmektedir" dedi.
 
AVUKAT PVSK'YE SIĞINDI 
 
Polis F.K., daha önceki beyanlarını tekrarlayarak, silahı istem dışı ateş ettiği iddiasını sürdürerek, "Mahkemeye yazılı savunma göndermiştim. Pişmanım. Takdir yüce mahkemenindir" ifadelerini kullandı. Celsede sanık avukatları, önceki beyanlarını tekrarlayarak, müvekkilinin orada adli kolluk görevini icra ettiğini, Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunun (PVSK) 6'ncı maddesin değinerek, olayın yaşandığını yerin güvenlik noktasında sorunlu bir yer olduğunu belirtti. Sanık avukatları, gözaltı şartlarının oluştuğu iddiası ile silah kullanma yetkisinin de olduğunu ileri sürdü. Kamera kayıtlarına rağmen Hemdan’ın kaçtığını ileri süren sanık avukatları, müvekkilinin kastının öldürmek olmadığını ileri sürerek, tahliyesini talep etti.
 
İNDİRİM YAPILDI
 
Kısa aranın ardından mahkeme heyeti, sanık F. K’ye “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, kararında indirime giderek hapis cezasını 25 yıla indirdi. 
 
‘GERÇEK ORTAYA ÇIKTI’
 
Duruşmanın ardında avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Avukat Yasemin Dora Şeker, İHD ve ÇHD olarak davayı takip ederek olay yerinde inceleme yaptıklarını belirterek, "O tarihte, o noktada olan kamera kayıtlarını savcılıktan talep etmiştik. Nitekim o dönem düzenlenmiş olan raporların çok etkili olduğu kanaatindeyiz. Zira dinlenen tanıkların, elde edilen kamera kayıtlarının, o aşamada bizlerin heyetler halinde yapmış olduğu tespitler dikkate alınarak gerçeğin ortaya çıkması sağlanmış oldu. Bugün verilen karar, yetersiz olmakla birlikte olumludur. Müebbet hapis cezası verildi. İndirim yapılmaması gerekirdi. Çünkü kamera kayıtlarında çok net olarak görülüyor. Ancak indirim yapılmak sureti ile 25 yıl hapis cezasının verilmesi bizce azdır" dedi.
 
‘BİR ETKİSİ OLACAK’
 
F.K.'ye "kasten öldürme" suçundan hapis cezası verildiğini ifade eden Avukat Tugay Bek, "Bu dava öncelikle Türkiye’de ‘dur ihtarı’na uymadığı gerekçesiyle çok sayıda insan polis ve kolluk tarafından öldürüldü. Bu yargılamalarda bilebildiğimiz kadarıyla tamamında polisler ya cezasız kaldı ya da çok az cezasız aldı.  Türkiye'de ilk defa bir polis, ‘dur ihtarına’ uymadığı gerekçesiyle ateş etmesi neticesinde kasten insan öldürmek suçundan ceza almış oldu. Bu karar polisin silah kullanırken, daha dikkatli olması gerektiği ve bu şekilde şüphelilere müdahale ederken, insan hakları ihlallerinde bulunmaması gerektiği yönünde caydırıcı etki yaratacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: MA