HDP'nin İzmir İl binasına yönelik saldırı dünya basınında gündem oldu. Uluslararası ajanslar Reuters, AFP ve AP konuya hem sıcak haberlerle hem röportajlarla yer verdi.
Uluslararası ajansların geçtiği haberlerden bazıları şöyle:

REUTERS: KÜRT YANLISI PARTİ BİNASINA BASKIN YAPAN BİR KİŞİ BİR KADINI ÖLDÜRDÜ

İzmir’de bir kişi Türkiye'nin ana Kürt yanlısı partisinin yerel ofisini bastı ve 20 yaşındaki bir kadını vurarak öldürdü. Parti olaydan kendisine yönelik bu yıl yoğunlaşan hükümet baskısını sorumlu tuttu.
İzmir Valiliği, 20'li yaşlarının sonlarında eski bir sağlık çalışanı olan saldırganın Halkların Demokratik Partisi (HDP) binasına baskın düzenlediğini ve Deniz Poyraz'ı vurduğunu söyledi. HDP Deniz’in, sağlık sorunları nedeniyle partide çalışan annesinin yerine baktığını açıkladı.

Basın, Onur Gencer adlı zanlının Poyraz'ı öldürmeden önce binayı yakmaya çalıştığını ve polise verdiği ifadede saldırıyı yasa dışı Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) duyduğu nefret yüzünden gerçekleştirdiğini söylediğini bildirdi.

Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olan HDP, son aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milliyetçi müttefikinin partinin PKK ile bağlantılı olduğu iddiasıyla kapatılması çağrısı yapmasıyla yeni bir baskı dalgasına maruz kaldı. HDP, militanlarla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddediyor.

HDP kendi internet sitesinde, "Bu vahşi saldırının kışkırtıcısı ve işbirlikçisi, sürekli olarak partimizi ve üyelerimizi hedef alan AKP-MHP hükümeti ve İçişleri Bakanlığı'dır" dedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter'dan yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak, "Türkiye bu tür provokasyonların huzurunu bozmasına asla izin vermez" diye açıklama yaptı.

Yakın zamanda başsavcı, 600 üyeli parlamentoda 55 sandalyesi bulunan ve eski lideri ve yüzlerce diğer parti üyesi parmaklıklar ardında olan HDP'nin kapatılması için dava açtı.  

Video görüntülerinde Poyraz'ın yaslı annesi "bizi artık rahat bırakın" diye haykırarak cinayetten "faşistleri" sorumlu tuttu.  

PKK, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. 1984'ten bu yana Türkiye'nin güneydoğusunda Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgede devlete karşı bir ayaklanmayla yürütüyor. Çatışmada 40.000'den fazla insan öldü.

AFP: SİLAHLI SALDIRGAN TÜRKİYE'NİN KÜRT YANLISI PARTİSİNE SALDIRDI, 1 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Partinin eş genel başkanı, il binasında 40 yöneticinin katılacağı bir toplantının saldırıdan birkaç dakika önce ilgisiz nedenlerle iptal edildiğini söyledi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar gazetecilere verdiği demeçte, "Buradaki plan açıktı. İstedikleri şey bir katliamdı" dedi.

HDP, Türk parlamentosunun liberal/özgürlükçü davaları destekleyen ve sol ekonomik görüşleri benimseyen üçüncü büyük partisidir. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partiyi, on binlerce cana mal olan on yıllardır süren bir isyanı sürdüren yasa dışı Kürt militanların siyasi cephesi olarak görüyor. Erdoğan, çok sayıda üyesi tutuklu olan partiyi sık sık kınayan ateşli konuşmalar yapıyor. Hükümetin partiyi feshetmek için mahkemeleri kullanma girişimi, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sert tepkilere yol açtı.
HDP, Erdoğan'ın iktidar partisinin retoriğinin "bu vahşi saldırının kışkırtıcısı" olduğunu söyledi. HDP açıklamasında "İktidar partisi ve İçişleri Bakanlığı aylardır bize yönelik saldırılarını sürdürüyor ve ailelere provokasyon için taşra teşkilatlarımız dışında örgütlenmelerini söylüyordu, bu sabah da saat 10.30'da İzmir il binamıza saldırı oldu" denildi.
İktidardaki AKP sözcüsü olayı "(Türkiye'nin) barış ve güvenliğini bozmaya yönelik bir provokasyon" olarak nitelendirdi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "HDP İzmir binasına yapılan saldırıyı ve cinayeti kınıyoruz" dedi.

AP: KÜRT YANLISI PARTİ BİNASINA YAPILAN SALDIRIDA 1 KİŞİ ÖLDÜ

Yetkililer, Türkiye'nin batısında Kürt yanlısı partinin ofisine düzenlenen saldırıda Perşembe günü silahlı bir kişinin bir kişiyi öldürdüğünü söyledi. HDP, İzmir'de silahlı bir kişinin binaya girerek ateş açtığını ve ofisi ateşe vermeye çalıştığını söyledi.

Valilik, bir kişinin hayatını kaybettiğini ve eski bir sağlık çalışanı olan şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. Türk medyası, saldırganın silah ve tüfekli sosyal medya paylaşımlarına yer verdi.
Türkiye parlamentosundaki en büyük ikinci muhalefet partisi olan HDP, parti üyelerinin yasa dışı bir Kürt militan grubunu desteklemekle suçlanmasıyla büyük bir hükümet baskısı ile karşı karşıya kaldı. Binlerce Kürt yanlısı aktivist ile milletvekilleri ve partinin eski liderleri cezaevinde. HDP de partinin kapatılmasını isteyen yeni bir yasal süreçle karşı karşıya.

HDP yaptığı açıklamada, Türk hükümetini ve ülkenin içişleri bakanını partiyi hedef almak ve bu tür saldırıları kışkırtmakla suçladı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar düzenlediği basın toplantısında, saldırının bir kaos yaratma girişimi olduğunu söyledi. Saldırı sırasında ofiste 40 parti yöneticisiyle yapılması planlanan toplantının son dakikada ertelendiğini ve saldırganın "bir katliam" hedeflediğini de iddia etti. Sancar ayrıca tüm demokrasi yanlılarının HDP'nin etrafında kenetlenmesi gerektiğini söyledi. Bazı iktidar partisi yetkilileri ve muhalefet milletvekilleri Twitter'dan saldırıyı kınadı.

DİĞER HABER MECRALARINDA NELER YAZILDI?

Deutsche Welle, Middle East Eye ve Al Monitor'de olayla ilgili özel haberler yer aldı. İlgili haberlerde saldırının gelişme şekli, zanlının kimliği ve sosyal medya mesajları, HDP ve Sancar’ın iktidarı suçlayan açıklamaları, Ömer Çelik’in tweet'i yer alırken HDP'nin son 2 yıldır yoğun bir baskı altında olduğu; kayyımlar, tutuklamalar, Kobani Davası ve en sonda kapatma davasıyla karşı karşıya kaldığı söylendi. 
Al Monitor'ün Nazlan Ertan imzalı makalesinden bir bölüm şöyle: "Saldırganın ilk açıklamasına göre, tek başına hareket etmişti. Ancak bazı muhalif politikacılar, özellikle Instagram hesabında Suriye'nin Mınbiç kentinde silahlı pozlarının ortaya çıkmasından sonra saldırganın bağlarının daha fazla araştırılmasını istedi. HDP'liler de hükümeti, HDP'nin ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğuna dair tekrar eden suçlamalarıyla kendilerini hedef yapmakla suçladı.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Al-Monitor'a yaptığı açıklamada, özellikle bu ayın başlarında binanın önündeki Kürt karşıtı gösterilerin ardından yerel polisi daha iyi korumaya ihtiyaçları oldukları konusunda uyardıklarını söyledi. Silahlı kişinin parti binasına 10:30'da Deniz Poyraz'ın orada yalnız olduğu sırada girdiğini söyledi. Kemalbay, 'Bizim asıl çalışanımız olan annesinin o gün gelmeyeceğini söylemek için oradaydı' dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan Halk TV yayınında, 'Suriye'de olduğu iddia edilen bir kampta elinde M-16 ve [Bozkurt] işareti yaptığı Instagram fotoğrafları, bu adamın bir merkezde eğitildiğini gösteriyor' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da Halk TV'ye yaptığı açıklamada, "Bu faşist bir saldırıdır" dedi. “Yasa dışı, paramiliter bir oluşumun varlığına işaret ediyor. Birçok söylenti var ve hepsinin çok iyi araştırılması gerekiyor. Önce 19 yaşındaki bir genç tarafından tek başına yapılmış gibi sunulan, ancak daha sonra devletin derinliklerine varan karanlık bir ağı ortaya çıkaran Hrant Dink cinayetini hatırlayın” dedi.

Bahçeli, saldırganın MHP ile bağlantısı olduğunu reddetti. "Kimsenin bozkurt işaretiyle MHP'yi suçlamaya, bize bir suçluyu bağlamaya kalkmaya hakkı yok" diye tweet attı, fotoğrafların kurgusal göründüğünü iddia etti.

CHP,  İyi Parti ve AKP, HDP'ye taziyelerini sunarken, hükümetten şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, valilerle yaptığı toplantıda konuya ilişkin dikkat çekici bir şekilde sessiz kaldı.

Ancak AKP üyelerini ve yandaşlarını sayısız suça bağlayan kaçak gangster ve Soylu'nun azılı düşmanı Sedat Peker sessiz kalamadı. “Değerli arkadaşlarım, maalesef önümüzdeki günlerde HDP'nin İzmir bürosuna yapılan bu provokatif saldırıdan çok daha büyük saldırılar yaşayacağız" dedi ve partililere 'hiçbir koşulda sokağa çıkmayın' çağrısında bulundu.

Kaynak: Gazete Duvar