Halkların Demokratik Partisinin Ekonomi, Emek, Sağlık ve Sosyal Politikalar, Ekoloji komisyonları tarafından 2021 yılı boyunca yapılmaya devam edecek olan İş ve Aş Buluşmalarının üçüncüsü Van’da gerçekleştirildi.

Eş Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekilleri, PM üyeleri ve il yöneticilerinden oluşan heyetler 22-23-24 Şubat tarihleri arasında Van’da bulunan sivil toplum örgütleri ve meslek odalarıyla, emekçiler, esnaflar, kadınlar, gençler, çiftçiler, KHK’liler ve işsiz yurttaşlarla buluşmalar gerçekleştirdi.

HDP heyetleri, Van’daki İş ve Aş Buluşmalarının üçüncü ve son gününde esnaflarla, demokratik kitle örgütleriyle ve halkla buluşarak sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini aktardı.

HDP’nin ‘Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında yürütülen ‘İş ve Aş Buluşmaları’ yıl boyunca, Türkiye’deki tüm kentlerde devam edecek.

 ‘YAYLA YASAKLARI VE YÜKSEK MALİYETLER EN BÜYÜK SORUN’

Buluşmanın 3’üncü gününde çeşitli meslek gruplarına, esnaflara, dernek ve meslek odalarına ekonomi ve emek temalı ziyaretler gerçekleştiren HDP heyetinin ilk durağı Van İpekyolu’ndaki Hayvan ve Samancılar Pazarı oldu. HDP heyetini büyük bir ilgiyle karşılayan besiciler en büyük sorunlarının, küpeleme konusundaki uygulamalar olduğuna işaret ederken, küpesi olmayan hayvanlarının kesime götürüldüğünü aktardı. Besiciler, yayla yasakları ve yem fiyatlarından da şikayetçi.

Bir vatandaş: “Kendi malımı kendi çiftliğimden başka yere götüremiyorum. Buraya getirdiğimiz hayvan başına bize 6-7 bin lira ceza kesiliyor küpe çıkaracaksın denilerek. Muhtara ver deseler menşeini tamam ama küpe konusunda bize çok sıkıntı çıkarıyorlar” sözleriyle yaşadıkları zorlukları aktardı.

 ‘BİZİM DERDİMİZ BARIŞTIR, BARIŞ OLURSA İŞ DE GELİR AŞ DA GELİR’

Pazardaki çiftçilerle Garo Paylan ve Serpil Kemalbay arasındaki diyalog dikkat çekti. Milletvekillerinin çiftçilere yaşadıkları ekonomik sıkıntıları sorması üzerine bir vatandaş, “Bizim derdimiz hayvana bağlı değil, bizim derdimiz barıştır. Barış oldu mu bolluk da gelir, iş de gelir, aş da gelir, her şey gelir. Ama kavga, ölüm olduğu zaman ağlamaktan ve gözyaşından başka hiçbir şey gelmez” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.

Samancılar Pazarını da ziyaret eden heyet, burada da üreticinin sorunları dinledi. Samancılar, “Et bile dışarıdan geliyor, saman satamıyoruz. Hiçbirimiz kendi ev masrafımızı karşılayamıyoruz. Arabalarımıza da sürekli ceza yazıyorlar” sözleriyle sıkıntılarını aktardı.

 ‘ÖZGÜRLÜĞÜN, ADALETİN OLMADIĞI YERDE; SERMAYE DE TİCARET DE OLMAZ’

Garo Paylan, Naci Sönmez, Serpil Kemalbay ve Muazzez Orhan’dan oluşan bir heyet Hurdacılar Sitesini de ziyaret etti. Hurdacılar Kooperatifi Başkanı Ömer Doğan, dünyanın en büyük şirketlerinin geri dönüşüm politikalarına yoğunlaştığını fakat Türkiye’de hükümetin bu konuda hiçbir politikasının olmadığını, kendilerinin muhatap alınmadığını anlattı.

Doğan, hurda ve geri dönüşüm konusunda bakanlık düzeyinde çalışma yapılması gerektiğini aktardı. 5 Haziran’da kutlanan Çevre Günü’nde dahi kendilerinin yok sayıldığını aktaran dernek yöneticileri ve hurdacılar, en yakıcı sorunlarının ise binlerce liralık cezalar ve sürekli ceza baskısı altında çalışmak olduğunu dile getirdi.

‘BİZİ TEFECİ FAİZİYLE BATIRACAKLAR!’

HDP heyeti Van Edremit’te bulunan Marangozlar Kooperatifini ziyaret ederek sorunları dinledi. Marangozlar Kooperatif Başkanı Zafer Efeoğlu, Van’a atanan kayyımdan hizmet alamadıklarını, kayyım zihniyetinin her türlüsüne karşı olduklarını dile getirdi. “Binlerce kişilik kongre yapan iktidar; burada bizim 60 kişi bir araya gelip seçimlerimizi yapmamızı engelliyor, işlerimizi aksatıyor” diyen Efeoğlu, “25 bin liraya aldığımız ürün 100 bin lira olmuş, hala 750 lira yardım yaptık diyorlar, bizim aklımızla alay ediyorlar” sözleriyle eleştirilerini sürdürdü.

Burada konuşan HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, ham madde fiyatlarının yüksekliğine ve alım gücünün düşmesine sebep olan AKP politikalarını aktardı ve “Esnafın işi yoksa, borcu çoksa; uykusu bile yoktur. Esnafın çarkı dönerse, ekonominin çarkı döner” dedi. Marangoz esnafı ise borçların, yüksek ham madde fiyatlarının, ‘tefeci faizlerinin’ altını çizerek, artık ayakta duramadıklarını, battıklarını söyledi ve HDP’nin bu sorunları TBMM’de gündeme getirmesini talep etti.

 ‘ALIM GÜCÜ ÇOK DÜŞTÜ, İŞ YAPAMIYORUZ, HEPİMİZ FAKİRLEŞİYORUZ’

HDP heyeti Edremit’te Galericiler Sitesi yönetimi ve esnafıyla bir araya geldi. Galericiler, faizlerin yüksek olmasının işlerini oldukça sekteye uğrattığını aktardı ve “Hükümet bizlere güven vermiyor, alım gücü çok düştü, iş yapamıyoruz, hepimiz fakirleşiyoruz” dedi. Paylan, “Suni olarak kredi pompaladılar, halk araç aldı. Ama kredi alanlar şimdi kredi borçlarını ödeyemiyor, enflasyon ve faizler yükseldi. Kötü yönetimin sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz” dedi. İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da Van’a yönelik siyasi ve ticari ablukaya dikkat çekti.

 ‘VAN HALKI HEM GEÇİM DERDİ ÇEKİYOR HEM KİMLİĞİ İÇİN MÜCADELE ETMEK ZORUNDA KALIYOR’

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekonomi Komisyonu üyesi milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ile HDP Van il Yöneticileri ve PM üyeleriyle birlikte TMMOB’u ziyaret etti. Heyet, TMMOB temsilcileriyle sorunların konuşulduğu, çözüm önerilerinin paylaşıldığı yoğun bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, halkın içinde bulunduğu yoksulluğa ve yoksunluğa dikkat çeken TMMOB temsilcileri, bir de kimlik mücadelesi verdiklerini, hak ihlalleriyle karşı karşıya olduklarını anlattı. “HDP, ezilen halkların mücadelesini tek başına omuzluyor, HDP’nin yanındayız” diyen TMMOB üyeleri kentin sorunlarının çözümü için birlikte sorumluluk almaya devam edeceklerini aktardı.

‘EVDE 4 KİŞİYİZ, SON YEDİ AYDIR AYLIK EN AZ 750 TL ELEKTRİK FATURASI ÖDÜYORUZ’

Arıcılar Birliği’nde bal üreticilerini de ziyaret eden HDP heyeti, bal üreticilerinin kentteki elektrik hizmeti konusunda yaşadıkları sorunları dinledi. Elektrik sayaçlarının, elektrik direklerine bağlanmasının gelen fatura miktarlarını arttırdığına dikkat çekildi. Bir üretici, “Evde 4 kişiyiz, son yedi aydır aylık en az 750 TL elektrik faturası ödüyoruz” dedi.

Bal üreticileri, artan üretim maliyetlerini de vurguladı. Devlet desteğinin, kovan başına sadece 15 TL olduğu, onun da tescil belgesi, işgaliye parası gibi ödemelerle fazlasıyla geri alındığı aktarıldı. Buluşmada, gezgin balcılıktaki üretimin, her yer değişiminde ayrı bir masrafa sebep olduğu, bunun da üretimi sekteye uğrattığı vurgulandı. Bal üreticilerinin en önemli sorunlarından birinin üretilen balların üreticinin elinde kalması olduğu, devletin fazla balları satın alması gerektiği aktarıldı.

DKÖLER: ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARA KARŞI ORTAK MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

HDP heyeti ayrıca TTB, SES, Diş Hekimleri, Eczacılar ve TİHV üyeleriyle ortak bir buluşma gerçekleştirdi ve burada da pandemi ve sağlık alanındaki sorunlar tartışıldı. Demokratik kitle örgütü temsilcileri, pandemi koşullarında yaşanan şiddetli işsizlik ve yoksulluğun, sivil topluma yönelik kriminalize etme uygulamaları ve antidemokratik tutumla birleşince daha da can yakıcı hale geldiğini ifade etti. İktidarın tüm antidemokratik tutum ve uygulamalarına karşı, hakikati belgelemek ve hak savunuculuğu için ortak mücadeleye devam edileceği ifade edildi.

 ‘YOKSULLUK, YOLSUZLUK VE YASAKLAR BİTERSE BİZİM DERDİMİZ DE BİTER’

Heyet, kentteki Şoförler ve Otomobilciler Odası’na da kurumsal bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette konuşan oda temsilcileri, “Yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar biterse bizim derdimiz de biter” dedi. Esnafa verilen kredilerin sorunları çözmek bir yana dursun, sadece daha fazla borçlandırmaya sebep olduğunu vurgulayan oda üyeleri, “Kredileri 6 ay erteliyorlar ama faizlerini de yükseltiyorlar, bizler her türlü zarara sürükleniyoruz” diye ekledi.

 ‘VERİLEN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VE KİRA DESTEĞİ YARA BANDI BİLE OLAMAZ’

Mali Müşavirler Odası’yla da bir araya gelen HDP heyeti, mali müşavirlerin güncel sorunlarını dinledi. Mali Müşavirler Odası Yönetimi, kentte depremin etkileri henüz geçmemişken pandeminin başladığını ve halkın bitmeyen sorunlarla boğuştuğunu aktardı. İran’la gidiş geliş sağlanan Kapıköy Sınır Kapısı’nın Van turizmi ve ticareti bakımından önemi ve bu kapının ısrarla kapalı tutulmasının ekonomiye verdiği zarar bir kez daha ifade edildi. Herkesin yatırımlarının yandığı, vatandaşın vergi borcunu, kirasını, diğer borçlarını ödeyemez hale geldiği, hükümetin yaptığı kısa çalışma ödeneği ve kira desteğinin ‘yara bandı bile olamayacağı’ ifade edildi. Mali Müşavirler, ekonomide daha etkili ve sonuç getiren reformların gerekliliğini vurguladı.