HDP’de cezası kesinleşen ve kesinleşme ihtimali olan isimleri milletvekilliği için aday göstermeme eğilimi öne çıktı.

Tutuklu olan ve haklarındaki cezaların kesinleşme ihtimali olan 3 vekilin tekrar aday gösterilmeyeceği belirtiliyor.

Bu kapsamda cezaevindeki vekillerle görüşmeler yapıldığı; İdris Baluken, Çağlar Demirel ve Gülser Yıldırım’ın tekrar aday gösterilmeyeceği iddia edildi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın aktardığına göre, tutuklu durumda olan ve henüz hakkında hiçbir hüküm bulunmayan Leyla Güven ve Onur Hamzaoğlu’nun ise aday listesinde yer alacağı konuşuluyor.

HDP’de 24 Haziran için milletvekili aday listesinin hazırlanması sırasında en çok merak edilen konuların başında tutuklanan ve vekilliği düşen isimlerin tekrar aday olup olmayacağı geliyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra oluşan parlamentoya 59 sandalyeyle giren HDP, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından 2 yıl içinde 11 milletvekili kaybetti.

Vekillerin 8’inin haklarında kesinleşen cezalar dolayısıyla, 3’ünün ise devamsızlık yaptığı gerekçesiyle parlamento üyeliği sona erdi.

HDP’de cezaevinde olan ve cezaları kesinleşen Figen Yüksekdağ, Ferhat Encü, Selma Irmak ve Abdullah Zeydan gibi tutuklu isimler tekrar aday gösterilemeyecek. Cezaevinde olmayan ancak vekilliği düşen Osman Baydemir, İbrahim Ayhan, Ahmet Yıldırım, Besime Konca gibi isimler de siyasi olarak yasaklı hale geldikleri gerekçesiyle tekrar aday olamayacak.

DAYANIŞMA TARTIŞMASI

HDP’de haklarında yerel mahkeme tarafından ceza verilen ancak cezası üst mahkeme tarafından henüz kesinleşmeyen tutuklu durumdaki milletvekillerinin durumunun ne olacağı konusunda farklı görüşler dile getiriliyordu.

Partide dayanışma gösterilmesi amacıyla bu isimlerin tekrar aday gösterilmesi gerektiği konuşulurken, söz konusu isimlerle yapılan görüşmelerin ardından hükmü kesinleşme ihtimali olan isimlerin tekrar aday gösterilmemesi eğiliminin öne çıktığı ifade ediliyor.

Bu yönde bir kararın alınması durumunda haklarında henüz kesinleşen bir ceza olmayan İdris Baluken, Çağlar Demirel ve Gülser Yıldırım’ın aday gösterilmeyeceği ifade ediliyor. HDP’de tutuklu durumda olan ve henüz hakkında hiçbir ceza kararı olmayan bazı isimlerin ise milletvekili aday listesinde gösterilmesi yönünde bir eğilim bulunuyor.

Buna göre cezaevinde tutuklu durumdaki HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, DTK Eş Sözcüsü Leyla Güven’in aday gösterileceği konuşuluyor. Parti içinde eski HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın da aday gösterileceği ifade ediliyor. HDP’de Leyla Zana ve Ahmet Türk’ün sağlık sorunlarını gerekçe göstererek aday adaylığı başvurusunda bulunmadığı, bu kapsamda her iki ismin de aday olmayacağı belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet