Radikal yazarı Murat Yetkin, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) mitinglerindeki Türk bayraklı partililere dikkat çektiği yazısında, "Türk Hava Kuvvetleri savaş uçaklarının, aynı zamanda Başkomutan olan Cumhurbaşkanı'nın 'Fetih Şöleni' görünümündeki seçim mitinginde gösteri yaptığı gün HDP'nin seçim mitinginde Türk bayrakları görünüyorsa, Türkiye'de başka türlü bir değişim başlamış demektir," dedi.

Yetkin, "HDP mitinginde Türk bayrakları" başlıklı yazısında konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

"Geçen hafta HDP’nin İzmir ve Aydın mitinglerinde dikkatimizi çekmişti haber merkezinde; bir genç sarı-kırmızı-yeşil fularını boynuna dolamış, elinde hem HDP hem Türk bayrağını dalgalandırıyordu.

Cumartesi günü İstanbul’da, Kazlıçeşme’de gördük. Alanın değişik yerlerinde Türk bayrakları, ayrıca Atatürk baskılı Türk bayrakları vardı.

Bu tablo HDP’nin hem Türk hem Kürt siyasetini nasıl köklü bir değişime gebe bıraktığının göstergelerinden birisidir; yüzde 10’u aşmaları hâlâ kesin değilse de artık neredeyse mecburiyettir. Şimdi başta Selahattin Demirtaş’a ama bütün HDP’lilere düşen bir şey çıktı ortaya; 7 Haziran seçimlerine bir hafta kala eğer zihinlerdeki tabuları tamamen yerle bir etmek istiyorlarsa, HDP’nin Diyarbakır mitinginde de o Türk bayraklarından çıkmalı ve her iki taraftaki ‘Bu iş olmaz’cılara cevap olmalı.

[...]Bu seçimin kaderini ve Erdoğan’ın başkanlığa yürüyüşünü etkileyen iki değil üç etken vardı aslında.

Evet, görünen ikisi yazıldı: HDP’nin seçime parti olarak girme kararı ve CHP’nin ön seçim ve ekonomi programı hamleleriyle yenilgiyi kabulleniş ruh haline giren tabanını canlandırması.

Ama kimse AK Parti’nin, Erdoğan’ın başkanlık arzusu ile o adaletsiz yüzde 10 barajını sahiplenişini hatırlamıyor nedense.

***

Ama işte Türkiye hatırlamaya başladı.

Türk-Kürt kardeşliğinin lafta değil, hak ve özgürlükler mücadelesinde mümkün olduğunu, siyasetin ideolojik değil ekonomik zeminde halkta karşılık bulduğunu filan da hatırlamaya başladı.

Başa dönüyoruz, HDP’nin İzmir ve İstanbul mitinginde ortaya çıkan Türk bayrakları Diyarbakır’da, Van’daki mitinginde de çıkar mı?

***

Çıkarsa eğer “Ben ne diyorsam o” dayatmacılığı bir darbe daha alacaktır.

Hani HDP hem Türk hem Kürt siyasetini köklü bir değişime gebe bıraktı dedik ya, o gebeliğin sağlıklı bir doğumla sonuçlanması da mümkün çünkü, düşükle de.

Oysa o nur topu gibi bebeği kucağımıza almak, sevinç gülücüklerini görmek istiyor artık bu ülke; evet bugün “Benim dediğim dedik” peşinde koşanlarımız da bu güzelliğe hayran kalacaktır bir gün, buna inanmamız lazım.

“Güzel günler göreceğiz çocuklar” dizesi Nazım Hikmet’in o zaman biraz daha anlam kazanacaktır; “Güneşli, güzel günler”.

Yazının tamamı için tıklayınız.