Metropoll Araştırma kuruluşunun yöneticisi Özer Sencar, Medyaskop'ta Ruşen Çakır'la yaptığı söyleşide Ağustos "Türkiye'nin Nabzı" anketinde ortaya koydukları verileri değerlendirdi.

Diğer anket şirketlerinin sayılarına ve muhalefetteki yaygın kanıya karşın, eldeki verilerin Tayyip Erdoğan'ı Başkanlıktan indirecek ve bir rejim değişikliğine götürecek koşulların oluştuğunu henüz göstermediği konusunda uyardı.

Sencar, "Biz adeta rakamlara kutsiyet atfederek bulduğumuz araştırmaları ve raporlarımızı paylaşıyoruz. Her ay Kemal Bey'e de CHP kurmaylarına da gidiyor bu" dedi. "Ama ben kamuoyunda birçok araştırma şirketinin rakamlara, bulgulara bizim atfettiğimiz kutsiyeti atfettikleri kanaatinde değilim."

Sencar'ın Ağustos anketini, muhalefet ve iktidar stratejilerini tartmak için önemli ipuçları sunan belli başlı vargılarını söyleşinin video kaydı eşliğinde özetliyoruz.

"MERAL HANIM'IN 'BİZ HDP İLE MASAYA OTURMAYIZ' DEMESİ BİR SİYASİ FACİADIR"

İlk turda seçimin bitmesi [...]muhalefetin kazanması için [...] dört şart var.

Birincisi doğru adayla çıkması muhalefetin. "Doğru aday" dediğimiz şey kazanabilecek aday. Peki kimdir o? Nasıl birisidir? Toplumun hiçbir kesiminden ambargo yemeyen kişidir. Yani Alevi, Sünni, Türk, Kürt, sağcı, solcu, dinci, dinsiz, vesaire hiçbir kesimin ambargo koymadığı veya tüm kesimlerin yeterince desteklediği birisidir, bana göre doğru aday.

İkinci husus. HDP'nin, özellikle Kürtlerin HDP kısmının desteklemediği bir adayın ben ne birinci turda ne de ikinci turda kazanma şansının yeterli olmadığını düşünüyorum. Birileri [...] İYİ Parti'ye yakın olanlar falan diyor ki, "HDP olmasa da kazanıyoruz." Hiçbir şansları yok hayal görmesinler. Bu kadar net.

İYİ Partililerin, Meral hanım'ın "Biz HDP ile masaya oturmayız, şunu, bunu yapmayız [demeleri]", bu siyasi bir faciadır. HDP'yle herkes oturmak mecburiyetinde. Ben anlamıyorum. Meclisi yönetiyor bir HDP'li Başkan Yardımcısı. Ben şimdiye kadar İYİ Partililerin salonu terk ettiğini görmedim. Mecliste oturuyorsunuz, komisyonlarda oturuyorsunuz. Siyasi ortamda "biz HDP ile bir araya gelmeyiz." Bunu niye yaptıklarını tam anlamıyorum.