“KCK Ana Davası” kapsamında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından Meclis Genel Kurulu’nda AKP-MHP oylarıyla vekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, partisinin kendisi için tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne gönderdiği mektuplara el konulduğunu söyledi. 

Cezaevi idaresinin mektuplara el koymasıyla ilgili karara İnfaz Hakimliği’ne verdiği dilekçe ile itirazda bulundu. Farisoğulları, kendisine 5 Eylül’de tebliğ edilen kararda, mektubun “örgüt propagandası” içerdiği iddia edildiğini kaydetti. 

‘HABERLEŞME HÜRRİYETİ’ İHLALİ

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre dilekçede, mektuplara el konulmasıyla Anayasal bir hak olan “Haberleşme hürriyetinin” ihlal edildiğini ve kararın dayanaktan yoksun olduğunu ifade eden Farisoğulları, “Temel hak ve hürriyetler sıradan haklardan değildir. Bu sebepledir ki kısıtlanması dahi hukuki olmak zorundadır. Sıradan bir kurumun veyahut yönetmeliğin maddesinin belirlediği esaslarla kısıtlanamaz. Kısıtlama kesinlikle kanuni olmak durumundadır. Şekli olarak da esas olarak da böyledir. Anayasal hükümler bu şekilde belirlenmişken, cezaevi idaresinin yorumuyla mektubuma el konulmasıyla temel hak ve hürriyetlerden olan Haberleşme Hürriyetinin keyfi olarak ihlal edilmesidir” diye belirtti.

KEYFİ UYGULAMA

Cezaevi idaresinin suçlamayla ilgili savcılığa başvuruda bulunmadığına dikkat çeken Farisoğulları, “Cezaevi idaresinin bahsettiği ve gerekçe olarak sunduğu örgüt propagandası hususu açıklanmaya muhtaçtır. Bahsi geçen durumun suç olup olmadığı şüphelidir. Cezaevi idaresi adı üzerinde idari bir durumdur. Şayet böyle bir suç varsa, savcılığa neden başvuru yapıp bilgilendirmemiştir, gereğinin yapılması istenmemiştir. Çünkü böyle bir şey söz konusu değildir. Uygulama tamamen keyfidir.  Mektubu gönderen Halkların Demokratik Partisidir ve ben de bu partinin milletvekiliyim. Partimin bana propaganda yapması abesle iştigaldir” ifadelerini kullandı. 

Farisoğulları, dilekçesinde İnfaz Hakimliği’nin mektuplara el konulması kararının kaldırılmasını istedi.