Türkiye'de yaşanan tıkanıklığa "Yeni Yaşam" diyerek çözüm getirme hedefiyle yola çıkan HDP'nin "Biz'ler Meclis'e" sloganıyla listesinde yer verdiği farklılıklar, Türkiye'nin tüm ötekileştirilenleri ve ezilenlerini bir çatı altında birleştirdi. "Biz'ler Meclis'e" sloganıyla seçim kampanyasını yürüten HDP'nin barajı aşarak Meclis'e girmesiyle TBMM'nin 95 yıllık tarihinde de ilkler yaşanacak. Bu ilklerden birisi de ilk kez Meclis'e Êzidî inancından gelen parlamenterin yer alması olacak.

HDP'nin Diyarbakır'dan aday gösterdiği Feleknas Uca eğer HDP barajı aşıp da Meclis'e girerse TBMM'nin 95 yıllık tarihinde bir ilk yaşanacak; ilk kez Meclis'te Ezidi inancından gelen bir parlamenter yer alacak.

FELEKNAS UCA KİMDİR?

Aslen Batmanlı Ezidi bir ailenin çocuğu olan Uca, Ezidilere dönük baskılardan dolayı ailesinin Almanya'ya göç etmesinden sonra 17 Eylül 1976'da Almanya'nın Celle kentinde dünyaya geldi. Yedi kardeşi olan Uca, ilk ve ortaokuldan sonra meslek lisesini bitirip, çocuk bakımı konusunda ihtisas yaparak tıp asistanı oldu. Henüz 22 yaşındayken 1999 yılında Demokratik Sosyalizm Partisi'nden Avrupa Parlamentosu'na seçilen Uca, 2004'e kadar Parlamento'nun Kültür, Eğitim, Medya ve Fırsat Eşitliği Komitesi'nde çalıştı. 2009'a dek AP milletvekili olan Uca, Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu üyeliği de yaptı. 2005'e kadar dünyadaki tek Ezidi milletvekili olan Uca, Avrupa ülkelerinde Ezidi halkı için yaptığı çalışmalarla biliniyor. Bir dönem Avrupa Ezidi Dernekleri Federasyonu'nun (FKÊ) eş başkanlığını da yaptı.

Hukuki nedenlerden dolayı uzun yıllar Türkiye'ye gelemeyen Uca, 2000 yılında Diyarbakır'daki Newroz kutlamasına katılarak bu özleme son verdi.

HDP'DEN ADAYLIĞI

Uca, HDP'den adaylığına ve 7 Haziran seçimlerine ilişkin DİHA'dan Hayri Demir'e değerlendirmelerde bulundu:

"Kürt halkı büyük bedellerle bugüne kadar gelmiş ve her şeye layıksa bizlerde buna göre hareket etmeliyiz. Bir milletvekili olarak değil de halkın hizmetçisi olarak halkın karşısına çıkıyoruz. Amed'ten de bu halkın bir hizmetçisi gibi aday oldum.

"Bir Ezidi kadını olarak böylesi bir süreçte Avrupa'da yaşam artık kaldırılamayacak bir durum. Kürt halkı ve diğer halklar içinde artık yerinde oturmanın kabul edilemez bir dönemden geçildiğini belirtti.

"HDP HALKLARIN PROJESİDİR"

"HDP halkların projesidir. Sistem tarafından ötekileştirilenlerin yerini bulduğu tek yerdir. Bu seçimlerle de 'Bizim için bütün inançlar, bütün uluslar ve kimlikler birdir' diyor. Bu şekilde de demokratik bir Türkiye'nin yaratılmasının ilk adımı atılmış oluyor. HDP'nin diğer partilerden farkı da budur. İşte HDP'de herkes kendisini görmektedir.

"İNANÇLAR ARASINDA LAİK BİR SİSTEMİN YARATILMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİM"

"Dinimi inkâr etmiyorum. Yıllardır inancımıza ve halkımıza hizmet ettik. Bugün de bu çalışmalarımız devam edecek. Bir Ezidi kadın olarak da seçilip Meclis'e gittiğimiz takdirde inançlar arasında laik bir sistemin yaratılması mücadelesi vereceğiz. Tüm inançlar bu Meclis'te ses olabilmeli onların temsiliyetini yerine getirmeliyiz.

"HALKLAR VE İNANÇLAR ARASINDA KÖPRÜ OLACAĞIZ"

"Bundan 100 yıl önce halkımız topraklarını terk etmek zorunda kalırken, onca yıl sonra Meclis'te temsiliyetini bulması önemlidir ve buna layık olacağız. HDP ezilen tüm kesimlerinin sesi  oldu. Biz hakları elinden alınan halklar ve inançlar arasında bir köprü olacağız.

Bu seçimler bir aday belirleme seçimi değil, halkların geleceğini belirlediği bir seçim. Herkesin de bu sorumlulukla seçimlere yaklaşması ve sorumluluk alması gerekiyor. Türkiye'deki bu gidişatı durdurabilecek güç HDP'dir. Devlet içerisindeki dönüşümü de yaratacak olan odur."