Diyarbakır’da HDP'nin 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği mitinge yönelik bombalı saldırı ile ilgili açılan dava, "kamu güvenliği" gerekçesiyle Ankara Batı Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledildi.

MHD Eş Genel Başkanı Gülşen Özbek, kararı "Hak arama hürriyetini engelleyen bir durum" olarak değerlendirdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır’da 5 Haziran 2015 tarihinde HDP'nin düzenlediği seçim mitingine yönelik düzenlenen ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 400'ü aşkın kişinin yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin açılan davanın Ankara'ya nakline karar verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Fevzi Yıldırım tarafından, 1 Haziran'da Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Sanıklar İsmail Kormaz, Mustafa Kılınç, Orhan Gönder, İlhami Balı, Burhan Gök haklarında Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, nitelikli öldürme, nitelikli öldürmeye teşebbüs, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme suçlarından Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan 2016/178 esas sayılı kamu davasının CMK'nun 19/2 maddesi uyarınca Ankara Batı Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakline, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 24.05.2016 tarih, 2016/5435 esas, 2016/5204 karar sayılı ilamı ile karar verilmiştir. İlam örneği ve dosya mahkemenize gönderilmiş olup, keyfiyet Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'na duyurulmuştur. Gereği bilgilerinize rica olunur."

‘GEREKÇE SOMUTLAŞMAMIŞ’

Davayı takip eden Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Eş Genel Başkanı Gülşen Özbek, nakil kararını “Yüzlerce mağdurun olduğu bir dosyanın başkaca bir yargılama yerine nakledilmesi mağdurlar açısından hak arama hürriyetini engelleyen bir durum. Ayrıca kamu güvenliği gerekçesinin de somutlaşmadığını kanaatindeyim. Soruşturma bir bütünen mağdurlardan gizli yürütülüyorken, şimdi yargılama mağdurlar olmaksızın yürütülecek” sözleri ile değerlendirdi.

Özbek, davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.

(Kaynak: DİHA)