TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

CHP "kamu bankalarının işlemlerine yönelik iddialar", HDP ise "Anayasa Mahkemesi (AYM) üzerindeki yürütme baskısının önlenmesi" konusundaki genel görüşme önergelerinin bugün ele alınmasını Genel Kurula grup önerisi olarak getirdi.

Partisinin önerisi üzerinde söz alan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, siyasal iktidarın baskısı olduğu için yargının görevini yapamadığını belirtti.

"AYM'nin, HDP'nin hazine yardımı hesabına tedbiren bloke konulması yönündeki kararı kaldırmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, bazı AYM üyelerini telefonla aradığının" haberlere konu olduğunu hatırlatan Koç, "Baskı uyguladınız mı uygulamadınız mı?" diye sordu.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, AYM üyelerinin aranmasının, partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin meydana getirdiği bir sonuç olduğunu belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, basına yansıyan söz konusu iddiayı yalanlayan herhangi bir açıklama yapılmadığını belirterek, "AYM'yi bu hale getirenlerden siyasi olarak hesap soracağız." ifadesini kullandı.

AKP Balıkesir Milletvekili Adil Çelik ise yargının geçmişte arka bahçe olarak kullanıldığını, o günlerin geride kaldığını savundu.

"Aynı haksızlıkları biz yapmayız ve buna alet olmayız. Gergerlioğlu ve Berberoğlu kararını aynı AYM vermedi mi?" ifadelerini kullandı.

BEŞTAŞ, BAHÇELİ'NİN AYM AÇIKLAMALARINI HATIRLATTI

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Önergemiz çok açık, bir genel görüşme istiyoruz. Bu ülkede AYM'ye doğrudan yürütmenin başı telefon açtı mı açmadı mı? Bunu soruyoruz." diye konuştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, AYM'nin kapatılmasına ilişkin sözlerini hatırlatan Beştaş, "Bir ülkede hukuk devleti olma iddiası varsa hiçbir siyasi parti lideri ya da siyasi parti üyesi bir mahkemeye bu şekilde seslenemez" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Beştaş'a, "Bizim değerlendirmemiz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'de uygulanmaya başlamasından sonra birçok kurumun yeniden yapılandırıldığı bir süreçte Anayasa Mahkemesinin yapısının da yeniden değerlendirilmesi. Buna ilişkin teklifini de Sayın Genel Başkanımız ifade etti. Bu manada anayasal denetimi yapacak olan bir kurumun ortadan kaldırılması gibi bir görüşümüz bulunmuyor" diye yanıt verdi.

CHP ve HDP'nin genel görüşme önergelerinin yanı sıra, İYİ Parti'nin "AFAD'ın liyakatli kadrolar ile kuruluş amacına ve ilkelerine uygun, güvenilir, tarafsız ve şeffaf bir kurum haline gelmesi" konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerisi kabul edilmedi.