Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ve Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ile Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir,  geçen günlerde gözaltına alınan ESP-SKM MYK üyeleri Hatice Deniz Aktaş ve Ebru Yiğit ile yine Mert Unay İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM şube polislerince çıplak arama ve işkenceye uğramalarını meclis gündemine taşıdı.

“ÜLKEDE NE HAK NE HUKUK NE DE İNSAN HAKLARI KALDI”

 “İstanbul’da Ezinlenlerin Sosyalist Partisi ve Sosyalist Kadın Meclisi üyelerine dönük polis operasyonunda ESP MYK üyesi ve SKM MYK üyesi Deniz Aktaş ve Ebru Yiğit’in de aralarında bulunduğu dört kişi gözaltına alındığını ifade eden Ersoy, “gözaltına alınmalarının ardından polisin yaklaşık 24 saat gözaltıları kabul etmemesinin nedeni nedir? Bu konuda herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?” diye sordu.

Ersoy, çıplak arama yapan polislerin grevden alınmasını istedi.

Ersoy ve Sürücü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

*ESP ve SKM üyelerinin gözaltına alındığı ilk 24 saat neden kabul edildi?

*TEM şube nezareti girişinde çıplak arama yaptırmak istemediklerini söylemeleri üzerine kameranın olmadığı bir odaya zorla götürülerek, erkek polislerin de eşlik ettiği bir şekilde zorla pantolonları çıkarılarak darp edilen ESP Ve SKM üyelerine zorla çıplak arama yapan görevliler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır? Bu kişileri görevden almayı düşünüyor musunuz?

*Gözaltı ve arama işlemi sırasında neden kamera kullanılmamıştır? Kamera kullanmayan memurlar hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?

*Gözaltına alınan kişilerin nezarethaneye girişleri sırasında çıplak arama işkencesini uygulayan kişiler tespit edildi mi?

"HANGİ GEREKÇELERLE TUTUKLANDILAR?"

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle şu soruları iletti:

*Gözaltında çıplak aramanın yasal dayanağı nedir? Çıplak arama yapma talimatı kimler tarafından veriliyor?

*İstanbul Emniyet Müdürlüğünün TEM Şubesi tarafından yapılan baskında gözaltına alınan ve çıplak aramaya maruz kalan ESP ve SKM MYK üyeleri hangi gerekçeyle tutuklandı?

*Çıplak aramaya maruz kalan ESP ve SKM üyelerinin 24 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmemesinin hukuki dayanağı nedir? Baskın yapılan evin saatlerce kamerasız aranmasının talimatını kim verdi?

*Son 3 yıl içerisinde gözaltında çıplak aramaya, işkence ve kötü muameleye maruz kalan kişi sayısı kaç?

*Çıplak arama yapan güvenlik güçleri hakkında açılmış soruşturma veya kovuşturma var mı?

*Tutuklu ve hükümlülerin yasal ve anayasal haklarının ihlal edilmemesi amacıyla Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yürütülüyor?

*Çıplak aramanın insan onuruna aykırı bir uygulama olduğunu düşünüyor musunuz?

SOYLU'YA 9 SORU

Ayrıca, Muş Milletvekili Gülistan Kılıç-Koçyiğit İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlamesi talebiyle soru önergesi verdi. Kılıç-Koçyiğit, şu soruları iletti:

*Hatice Deniz Aktaş ve Ebru Yiğit’in gözaltına alındıkları evde, arama yapılırken neden çıplak arama gibi bir işkence yöntemi uygulanmıştır? Gözaltına alınanların aramaya eşlik etmesine neden izin verilmemiştir?

*İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı kolluğun, ev araması esnasında kamera kullanmadığına dair açılmış bir soruşturma var mıdır?

*Gözaltına alınan Ezilenlerin Sosyalist Partisinin üyelerinin götürüldükleri Bayrampaşa Devlet Hastanesi Covid servisinde yere yatırılarak işkence yapıldığı iddiaları tüm yönleriyle araştırılmış mıdır? Suçun faillerinin tespiti ve soruşturulması konusunda bir adım atılacak mıdır?

*Gözaltı işlemleri esnasında uygulanan çıplak arama uygulaması için talimat nereden/kimlerden alınmaktadır?

*Çıplak arama uygulamasının ulusal ve uluslararası hukuktaki dayanakları nelerdir?

*Çıplak aramaya direnen kişilerin darp edildiği iddialarının olduğu durumlarda, darp edenlere dair soruşturma başlatılmış mıdır?

*Türkiye genelinde bugüne kadar çıplak arama ile ilgili kaç bildirim yapılmıştır? Kaç kişi çıplak aramaya karşılık yasal hakkını kullanmıştır?

*İnsan onuruna tamamıyla aykırı olan bu uygulamaya karşı şimdiye dek önleyici bir yöntemin geliştirilmemesinin sebepleri nelerdir?

*Son 5 yıl içerisinde hakkında işkence ve kötü muamele iddiasıyla soruşturma açılan ve görevden uzaklaştırılan Bakanlık personeli sayısı kaçtır?

Kaynak: Bianet