HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, 3 Mart'ta Şengal'de yaşanan çatışmayı meclis gündemine taşıdı.

Uca, Ezidîlerin yerleşim yeri olan Şengal'in Xanesor beldesinde  Rojava Peşmergeleri isimli grubun Ezidilerin silahlı gücü YBŞ'ye yaptığı saldırıya MİT mensubu 21 kişinin de katıldığı iddialarını sordu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Uca, şu hatırlatmada bulundu:

"Basında yer alan bilgilere göre, 3 Mart günü Şengal’in Xanesor beldesinde Êzidîlere başlatılan saldırıda Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) bağlı 21 kişinin de yer aldığı iddia edilmiştir. Ayrıca Zomar Güçleri olarak adlandırılan ve Xanesor’a saldıran 450 kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından eğitildiği basında yer alan iddialar arasındadır. Zomar İsimli silahlı grubun Türkiye tarafından Musul’un Eyn El Firas köyüne yerleştirildiği ve burada Türk ordusu ile MİT tarafından eğitildiği basına yansıyan diğer bir iddiadır. Bu bilgilere göre, Zomar Güçleri Rojava’dan kaçarak ÖSO’nun bazı gruplarına katılan kişiler ile Êzidî düşmanı radikal Sünniler ve Türk istihbarat mensubu kişilerden oluşmaktadır."

Ezidilere karşı yeni bir insanlık suçu işlendiğini ifade eden Uca, Yıldırım'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

1) 3 Mart 2017 tarihinde Êzidîlerin yerleşim yeri olan Şengal’in Xanesor beldesine yapılan saldırıda Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) bağlı 21 kişinin yer aldığı iddiaları doğru mudur?

2. Söz konusu iddialar doğru ise, MİT’e bağlı kaç kişi bu saldırıya katılmıştır?

3. Saldırıya katıldığı iddia edilen MİT’e bağlı bu kişilerin Zomar Güçleri olarak adlandırılan gruba mensup olduğu iddiaları doğru mudur?

4. Kendilerini Zomar Güçleri olarak tanımlayan silahlı grup ile MİT’in ilişkisi nedir?

5. Zommar Güçleri kimlerden oluşmaktadır? Zommar Güçlerinin içinde MİT elemanlarının olduğu iddiaları doğru mudur?

6. Zomar Güçleri isimli silahlı grubun Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından eğitildiği iddiaları doğru mudur?

7. Söz konusu iddialar doğru ise, Zomar Güçleri ne zaman ve nerede kurulmuştur? Zomar Güçleri kim tarafından ne amaçla kurulmuştur?

8. Zomar Güçleri isimli silahlı grubun Musul’un Eyn El Firas köyüne yerleştirildiği iddiaları doğru ise bu güçlerin buraya yerleştirilme amacı nedir?

9. İçerisinde 21 MİT mensubunun da olduğu iddia edilen Zomar Güçleri isimli silahlı gruba Şengal’in Xanesor beldesine saldırma kararı kim/kimler tarafından alınmıştır?