HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde partisi adına konuştu.

İçişleri Bakanlığı bütçesine dair konuşan HDP’li Tiryaki, “Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve İnsan Hakları Günü'nde Türkiye'de insan hakları ihlallerinin birinci derecede sorumlusu olan Bakanlığın ve Bakanlığın başındaki Sayın Bakan'ın uygulamalarını değerlendireceğiz” dedi. 

'6 AY SONRA SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARIMIZI DAVULLARLA GÖREVLERİNE İADE EDECEĞİZ'

HDP’li belediyelere yönelik kayyım atamalarını ilk günden bu yana “darbe” olarak nitelediklerini belirten HDP’li Tiryaki, askeri darbe dönemlerini hatırlattı ve “AKP döneminde de Sayın Bakan'ın döneminde de belediye başkanlarımız görevden uzaklaştırıldı, yerlerine atanmış valiler ve kaymakamlar kayyum olarak görevlendirildi, çoğunlukta olduğumuz belediye meclislerinin tamamı da fiili olarak lağvedilmiş oldu” ifadelerini kullandı.

HDP’li belediyelerin “gasp edildiğini” vurgulayan Tiryaki, yargılanan AK Partili belediye başkanlarının görevden alınmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bakın, Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi AKP'li 2 belediye başkanını yargılıyor, belediye başkanlarına tabii ki, yolsuzluktan 3 yıldan 4 yıl 5 aya kadar hapis cezası veriyor. Mahkeme İçişleri Bakanlığına yazı yazıyor. Ne için? 'Görevden alın' diyor aslında. Peki, İçişleri Bakanı ne yapıyor? AKP'li Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek ve AKP'li Hilal Belediye Başkanı Cevher Benek'le her zaman yaptığı gibi hatıra fotoğrafı çekiyor. Çünkü Sayın Bakan, siz, masumları değil, suçluları seviyorsunuz çünkü siz, suçlularla fotoğraf çektirmekten özel bir haz alıyorsunuz. Çok değil, emin olun, en geç 6 ay sonra kayyum siyasetinize son vereceğiz. 6 ay sonra darbe rejiminize son vereceğiz. 6 ay sonra seçilmiş belediye başkanlarımızı davullarla, zurnalarla, halaylarla görevlerine iade edeceğiz.”

‘BİR MİLLETVEKİLİ YURT DIŞINA ÇIKAMIYOR’

Siyasi partilerin temsilcilerinin, kadınların, çevre savunucularının yapmak istedikleri yürüyüşlerin engellendiğini belirten HDP’li Tiryaki, “Bu yaz, 4 ay içerisinde onlarca konseri, onlarca festivali yasakladınız; gençlerin müzik dinlemesine bile tahammülünüz yok. Yasaklarla mücadele edecektiniz, şimdi, yasakların içerisinde debelenip duruyorsunuz, iktidarınızı böyle sürdürüyorsunuz” dedi.

Hiçbir mahkeme kararı olmadan milletvekillerinin yurt dışına çıkışının yasaklandığını ifade eden Tiryaki, “Bir milletvekili pasaportuyla yurt dışına çıkamıyor. Neden? İçişleri Bakanı istemiyormuş. İşte, yasağın sınırı bu kadar” diye konuştu.

‘300-500 TORBACIYI YAKALAYARAK UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE EDECEĞİNİ SANIYOR’

HDP’li Tiryaki konuşmasının devamında uyuşturucuya dair konuştu. Tiryaki’nin konuşması sırasında İçişleri Bakanı Soylu, “Sen uyuşturucuyu PKK'ya sor, oradaki arkadaşlarına sor” dedi. Bunun üzerine Tiryaki, “Siz, bakmayın, Bakanı dinlemeyin. ‘Teröre, teröre, teröre’ diyecek” yanıtını verdi ve şöyle devam etti:

“Sevgili Timur Soykan, henüz Sedat Peker konuşmadan önce bütün ayrıntılarını yazdı, bu trafiğin Avrupa'daki büyük operasyonlar sonucu Türkiye'ye nasıl geldiğini yazdı ama Sayın Bakan ve İçişleri Bakanlığı bununla ilgilenmedi. Neyle ilgilendi? 300-500 torbacıyı yakalayarak uyuşturucuyla mücadele edeceğini sanıyor, edemiyor; hepimiz buna tanığız.”

‘HİÇBİR KÜRT’ÜN BAŞINI EĞEMEYECEKSİNİZ’

HDP milletvekili Semra Güzel’in gözaltına alınıp tutuklanmasına da değinen HDP’li Tiryaki, “Gözaltına alındığında milletvekiliydi, hâlâ milletvekili ama Sayın Bakan'ın da Sayın Bakan'ın emrindekilerin de ne Türkiye Büyük Millet Meclisine ne de milletvekillerine zerre kadar saygısı olmadığı için ne yaptılar?” dedi. Tiryaki şunları söyledi:

"Aktif bir milletvekilinden bahsediyoruz. Ters kelepçeyle kelepçelediler, boynunu eğmeye çalıştılar ama Semra Güzel'in boynunu eğemezler. Neden? Çünkü biz öyle bir gelenekten geliyoruz ki... Biz Kürtlerin piri, Seyit Rıza'nın geleneğinden geliyoruz, hiçbir Kürt'ün başını, boynunu eğemeyeceksiniz. Peruğa Semra Güzel'in ihtiyacı yok. Peruk takacaksa Sayın Bakan taksın, Semra Güzel hayatı boyunca peruk takmadı."

‘TEK İŞİNİZ ALGI OPERASYONU’

 "Şimdi, Semra Güzel gözaltına alındığında Sayın Bakan bir tweet attı. Şöyle diyor: ‘Sayın Kılıçdaroğlu sana üzücü bir haberimiz var. HDPKK'lı Semra Güzel enselendi. Güzel, sahte pasaport ve A.G. isimli göçmen kaçakçısı ve örgüt propagandası yapan kişiyle Edirne'ye giderken MİT ve İstanbul Emniyetinin başarılı operasyonuyla yakalandı.' Şimdi, Semra Güzel'in gözaltına alınması ile Sayın Kılıçdaroğlu arasında nasıl bir ilişki var, nasıl bir ilişki kurdu, anlamak mümkün değil; biz o zekâ seviyesine sahip değiliz. Ama ben size şunu söyleyeyim mi, bakın, Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması için... Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'yla ilişki kurmaya çalıştınız ya... Bakın, ana muhalefet partisi, Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması için oy kullandı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisi 'Semra Güzel'in dokunulmazlığı kaldırılmasın’ demedi. Ama neden? Tek işiniz algı operasyonu, başka hiçbir şey yapmıyorsunuz ama sorun, başka bir şey.”

‘ALIN SİZE KAHRAMAN’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yer aldığı fotoğrafları kürsüden gösteren HDP’li Tiryaki sözlerini şöyle sürdürdü:

“Niçin yapıldı bütün bunlar hatırlıyor musunuz? Elinde tuttuğu fotoğraflar yüzünden. Bakın, Semra Güzel'in sadece fotoğrafları gerekçe gösterilerek dokunulmazlığı kaldırıldı ve ‘Milletvekilliği düşürülsün’ dendi. Tek, bir örgüt üyesiyle olan fotoğraflarından dolayı ‘Semra Güzel'in dokunulmazlığı kaldırılsın, vekilliği düşürülsün’ diyeceksiniz... Albümü suç örgütü liderleriyle, tacizcilerle, tecavüzcülerle, uyuşturucu satıcılarıyla dolu hepsinin idolü olan İçişleri Bakanı'ndan kahraman çıkaracaksınız, öyle mi? Alın size kahraman.”