İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adaylığı konusunda “dayatmaya” maruz kaldıklarını belirterek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’a çağrıda bulundu. Her iki ismin de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini açıkladığı süreçte siyasi partilerin tamamı hareketlendi.

Maraş ve Hatay merkezli depremin ardından cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararını yeniden gündeme alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu’nu olağanüstü topladı. Üç saatin üzerinde süren toplantıda HDP’nin cumhurbaşkanı adayı konusunda nasıl bir tutum alacağı gündeminin yanı sıra Millet İttifakı’nda yaşanan son gelişmeler de masaya yatırıldı.

‘ADAYLIK TARTIŞMASINI NİHAYETE ERDİRMEDİK’

Serkan Alan'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, HDP’nin cumhurbaşkanlığı seçimi için kendi adayını çıkarıp çıkarmayacağı ya da nasıl bir yol izleyeceği sorusu henüz yanıt bulmadı. Olağanüstü gerçekleşen partisinin MYK gündemine dair konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, adaylık konusuna dair HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın MYK toplantısı arasında yaptığı açıklamaları işaret etti.

Hazırlıkların ve çalışmaların devam ettiğini belirten HDP’li Temel, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin toplantı yapacağını hatırlatarak, "İttifaklar toplantısı yapacağız. Orada bazı şeyler netleşir. Önümüzdeki hafta her şeyin yerli yerine oturacağını umuyoruz. Adaylık tartışmasını nihayete erdirmedik. Tavrımızın nerede, nasıl açıklanacağı, aday ile mi adaysız mı kalacağız tartışmaları ittifak toplantısına bırakıldı" ifadelerini kaydetti.

HDP EŞ BAŞKANI SANCAR NE DEMİŞTİ?

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin olağanüstü MYK toplantısına verilen arada yaptığı açıklamada, "Türkiye halklarının gönlü rahat olsun, hep birlikte değiştireceğiz, hep birlikte kazanacağız. Gün umudu büyütme günüdür. HDP bu sorumluluğa sahiptir. Kimsenin umutsuzluğa, güvensizliğe kapılmasına yer ve gerek yok. Buradayız, hep birlikte yürüyeceğiz ve değiştireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına nasıl yaklaştıkları sorusunu ise Sancar, "Bizlerin bu konuda hangi yolu izleyeceğimiz defalarca sözcülerimiz tarafından açıklanmıştır. Gelişmeleri takip edeceğiz. Kurullarımızda ve ittifakımızda değerlendirip açıklayacağız" ifadeleriyle yanıt vermişti.

“Emek ve Özgürlük İttifakı’nın adayı açıklanacak mı?” sorusuna ise Sancar, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda nasıl bir yol izleyeceğimizi depremden önce açıklamıştık. Depremin yarattığı sarsıntı bizleri bu süreci yeniden değerlendirme kararına yöneltmişti. Bu süreci yeniden değerlendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Bu değerlendirmeleri yapmaya devam ediyoruz” sözleriyle yanıtlamıştı.