Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), 2’inci Olağan Kongresi'ni HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel’in katılımıyla gerçekleştirdi.

Konak’ta bulunan Mumcu Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen kongrede salona, üzerinde katledilen Nagihan Akarsel’in ve Deniz Poyraz’ın fotoğrafının bulunduğu pankart asıldı. Kongreye, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP ve DBP’li yöneticiler ile katledilen Deniz Poyraz’ın ailesi de katıldı.

‘KÜRTLERİN GÜÇLENMESİ BU İKTİDARIN SONUNU GETİRECEK’

Kongrede ilk olarak divan oluşturuldu. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yitirilenler anısına saygı duruşunda bulunulan kongrede, daha sonra gündem belirlendi. Kongrede açılış konuşmasını yapan Dernek Eş Başkanı Halit Batan, herkesi selamlayarak, ciddi bir süreç ve savaş yaşandığını ifade etti ve yeni yönetime başarılar diledi.

Cihan Başakçıoğlu'nun Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, kongrede konuşan Gülistan Kılıç Koçyiğit, Nagihan Akarsel, Mahsa Jîna Amini ve Deniz Poyraz’ı anarak sözlerine başladı. “Kürt halkı yüz yıldır direniyor. Son 40 yılı çatışmalarla geçti. Köylerimiz yakıldı, boşaltıldı. Her birimiz yeni bir coğrafyaya göçmek durumunda kaldık. Ama köklerimizi unutmadık” diyen Koçyiğit, metropollerde de Kürt halkının mücadeleyi sürdürdüğünü belirtti. Koçyiğit, Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesini başarıya ulaştırmak için ANYAKAY-DER’in önemine dikkat çekti.

Zap ve Avaşin’de kimyasal silah kullanılmasına dikkat çeken Koçyiğit, “40 yıllık çatışmada çok şeye tanıklık ettik. Çıplak bedenlere, işkenceye tanıklık etti bu halk. Her birinden direnerek çıktık. Bugün bizi bütün kazanımlarımızla yok etmek isteyen bir faşizm var. AKP-MHP faşizmi siyasal alanda HDP’yi, toplumsal alanda tüm kurumları yok etmek istiyor. Çünkü bizi yok etmeden gidebilecekleri bir yer yok. Faşizmin karşısındaki en mücadeleci güç bizleriz. Bizler burada direniyoruz, barış için Sayın Öcalan cezaevinde direniyor. Bunun için tecrit var. Bunun için katliam yaşanıyor. Kürt halkının kurumlarını ve mücadelesini güçlendirmesi gerekiyor. Bu faşist iktidarın sonunu mücadele getirecek” diye konuştu.

‘BARIŞ ANNELERİMİZE LAYIK OLACAĞIZ’

Faşizme karşı mücadelenin sürdüğünü vurgulayan Koçyiğit, “Bütün baskılara rağmen inatla adalet mücadelesini yükselten annelerimizin ellerinden öpüyorum, mücadelelerini selamlıyorum. Bugün bizi var edenler, en zor zamanlarda direnen Barış Annelerimizin evlatlarıyız. Ne olursa olsun onlara layık olacağız. Beraber direneceğiz hem faşizmi yıkacağız hem de tecridi yıkacağız. Biz yan yana durdukça, örgütlendikçe, kayıplarımıza bedel ödeyenlerimize sahip çıktıkça hiçbir faşizm bizi yenemez. Bizim gücümüz, örgütlülüğümüzden, haklılığımızdan geliyor” ifadelerini kullandı.

‘KÜRTLER ÖZGÜRLÜK HAREKETİYLE BARIŞA ULAŞACAK’

Ardından söz alan HDP’li Tayip Temel ise “Başta zalimlerden hesap soran ve bu uğurda yaşamını yitiren devrimcileri büyüten anneleri selamlıyorum. Bir mücadelenin başarıya ulaşabilmesinin ve özgürlükle taçlanmasının yolu verilen bedellerle mümkündür. Eğer bugün Kürt halkı kendi varlığını koruyabiliyorsa bunu bu bedellere borçludur. Hiçbir şüphe duymadan özgürlük için mücadele edenlere selam olsun. Onların önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

Ülkemize cehennem ateşini dayatıldığını söyleyen Temel, şöyle devam etti: “Kürdistan’a savaş dayatıyorlar. İşte bu zulme rağmen kale gibi direniyor devrimciler. Çıplak iradeleriyle direniyorlar. Rojava’da, Başur’da zulme karşı direniş var. Bugün AKP, MHP faşizmi bir ittifak oluşturmuş. Bu ittifakın tek amacı Kürtlerin özgürlük mücadelesini tasfiye etmektir. 2023 yılından bahsediyorlar. Kürt halkının ve Anadolu’daki halkların varlığının inkarının yüzüncü yılıdır. Onlar istiyorlar ki, halklar yüz yıl daha kültürsüz, dilsiz kalsın. Bu nedenle Başur’da Kürtlerin nefesini kesmek istiyorlar. İmralı’da tecrit uyguluyorlar. Ortadoğu’da yeni bir modelle örnek olan Kürt halkının nefesini kesmek istiyorlar. Kürt halkının varlığına düşmanlar. Kürt güçleri ihanet yerine birliği seçmelidirler. Bir kere daha sesleniyoruz. Zalimlere hizmet eden her kim olursa olsun bizim dostumuz değildir. Direnişte birleşmeliyiz ve ihanete karşı duralım. Bugün faşist İran rejimine karşı Kürt birliği kuruldu. Herkesin bunun yanında yer alması gerekiyor. Kürtler özgürlük hareketiyle başarıya ulaşacak.”

‘MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEK OLANLARA BAŞARILAR DİLİYORUM’

Derneğin, ailelerin hakikati ile oynamaya çalışanlara karşı bir ses olduğunu vurgulayan Temel, “Ailelerimiz örgütlü olursa güçlü olabilir. Tasfiyeciler öncelikle bizim ailelerimizin hakikati ile oynamaya çalışıyorlar. Bu nedenle bu dernek, bu örgütlülük bizim için bütün yanlışlara karşı bir sestir. Bugün, öncü mücadelemizin izinde olacağız. Bir kere daha çağrı yapıyorum. Değerli ailelerimiz bu örgütlülüğün dışında kalmamalı. Faşist saldırılara hedef olmamalı. Bunun için de bu çatı altında örgütlenmeleri gerekiyor. Bu sorumluluğu alan önceki yönetime çok teşekkür ediyorum. Bu mücadeleyi sürdürecek olanlara başarılar diliyorum” diye konuştu. Annelerin mücadelenin öncüsü olduğunu söyleyen Temel, tüm anneleri ve aileleri selamladı.

Faaliyet ve mali raporun okunmasının ardından adaylar tanıtıldı. Kongre sonunda yapılan seçimde, ANYAKAY- DER’in yeni eş başkanları olarak Mikail Atan ve Rahime Polat seçildi.