HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz, Şırnak’ta güvenlik politikaları nedeniyle halkın mağdur edildiğine dair TBMM’de basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı yapan Hasan Özgüneş, Şırnak’ta güvenlik gerekçesiyle yapılan operasyonların yanı sıra il sınırlarındaki kontrol noktalarının da hem sosyal hem ekonomik açıdan ciddi mağduriyetler yarattığını ifade etti.

Özgüneş, “Bölgede sözde güvenlik gerekçesiyle operasyon adı altında orman ve meralar sık sık bombalanarak yok edilmektedir. Bölge illerinde devletin askeri operasyonları ve top atışları bölgenin ekosistemi üzerinde yıkıcı ve silinmez izler bıraktığı gibi, tabii ve kültürel mirasın da yok edilmesine neden olmaktadır. Yine bu sebeplerden dolayı geçimini hayvancılıkla sağlayan insanlarımız yasaklardan kaynaklı yaylalara çıkamamakta ve ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar. Buna bağlı olarak hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Silopi ilçemizde yıllardır faaliyette olan termik santral, ilçe halkının yaşamını tehdit eder bir duruma gelmiştir. Kurulduğundan bu yana yöre halkında özellikle kanser ve kalp hastalıklarında gözle görülür bir artış yaşanırken, hamile kadınlarda yaşanan düşük oranı da artmıştır. Öte yandan tarım ürünlerini de olumsuz etkilemektedir. Aynı şekilde ilimizde bulunan kömür ocaklarının yerleşim alanlarına yakın olması beraberinde bazı sorunlar getirmektedir. Kömür ocaklarından kaynaklı oluşan toz ve kötü hava koşullarından dolayı yaşam olumsuz etkilenmektedir” dedi.

KARAKOL ÇOK, EĞİTİM YOK

Şırnak İl merkezindeki okulların karakollara dönüştürüldüğünü öğrencilerin merkez dışındaki okullarda ciddi sıkıntılar içerisinde  eğitim gördüğüne dikkat çeken Özgüneş, “Şırnak merkezde 1, Cizre’de 4,  Silopi’de 3, İdil’de 1 okul ve eski öğretmen evi karakola dönüştürülmüştür. Yine Şırnak Merkez’de 2 öğrenci pansiyonu hala kolluk kuvvetlerinin konaklaması için kullanılmaktadır. Karakollara dönüştürülen okulların bazıları karakol olarak kullanılmaya devam etmektedir. Yine Cizre ilçesinde şehir merkezi dışına taşınan 7 lisenin gerek ulaşım, gerek barınma, gerekse beslenme konusunda birçok sıkıntısı giderilmiş değildir.   Yaklaşık 5 bin öğrencinin eğitim öğretim gördüğü bu kampüste herhangi bir sağlık merkezinin olmaması ayrı bir sorun oluşturmaktadır” dedi.

KADINLAR YAŞAMINI YİTİRİYOR, GENÇLER MADDE BAĞIMLISI

Özgüneş, gençlerde madde bağımlılığı, sağlık sorunlarının yanı sıra ilde kadın doğum hastanesi olmadığından dolayı kadınların hayatını kaybettiğini belirtti.

Özgüneş, “503 bini aşkın nüfusa sahip Şırnak’ta en önemli sorunlardan biri, toplam doğurganlık hızının 3.72 ile Türkiye ikincisi olmasına rağmen şehirde hala Kadın Doğum Hastanesi ve Çocuk Hastanesinin bulunmayışıdır. Şırnak’ta 2017 yılında toplam 5 anne, kadın doğum doktoru ve Kadın Doğum Hastanesi olmamasından ötürü yaşamlarını yitirdi. Gençler için sağlıklı ortamların yetersiz olması madde bağımlılığı gibi bir sorunu da beraberinde getirmektedir. Bağımlılık yapan maddelere kolaylıkla ulaşılması bu sorunun yayılmasındaki önemli etkenlerden biridir. Şırnak’ta özellikle sokağa çıkma yasaklarından sonra ciddi düzeyde artış gösteren madde bağımlılığı ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Şırnak halkının yaşadığı sorunların bir an önce çözülmesini talep ediyoruz” dedi.

Kaynak: Evrensel