HDP Milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız'ın milletvekilliklerinin devamsızlık nedeniyle düşürülmesi tezkeresi Meclis gündemine alındı.

Bugün iki milletvekili adına savunma yapılacak. 

HDP milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız’ın devamsızlık nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülmesi Meclis Genel Kurulu gündemine alındı. Hezer Öztürk adına HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sarıyıldız adına ise HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş savunma yapacak.

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve ardından HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Genel Kurul’un 47 birleşimine katılmadıkları gerekçesiyle milletvekilliklerinin düşürülmesi gündeme gelmiş, Karma Komisyon’da da aynı yönde hazırlanan rapor Genel Kurul’a sevk edilmişti.

CHP’Lİ ÖZEL’DEN ‘DAVUTOĞLU VE EKİBİ’ ÖRNEĞİ

AK Parti, Meclis gündeminin son sıralarında bulunan iki raporun öne çekilmesi için grup önerisi verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “İsminde ”adalet’ olan bir parti bir kuralın herkese eşit uygulanması gerektiğini bilir. Devamsızlık nedeniyle iki milletvekilinin milletvekilliğini düşürmek istiyorsunuz. Önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ve ekibinin Meclis’e geldiğini gördünüz mü?” diye sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, gündem değişikliği yapılmasına dönük eleştirilere, bir gün sonra getirmek isterken karşılıklı görüşmeler neticesinde bu kararı aldıklarını söyledi.

ÖZTÜRK ADINA ÖNDER KONUŞACAK

Önergenin görüşülüp kabul edilmesinin ardından HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkındaki raporun görüşmelerine geçildi. Görüşmelerde milletvekilinin kendisi veya önerdiği bir üye o milletvekili adına savunma yapabiliyor. Hezer Öztürk adına HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder savunma yapacak. HDP’li Sarıyıldız adına ise HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş savunma yapacak.

SAVUNMA İÇİN SÜRE SINIRI YOK

İçtüzük hükümlerine göre milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili Genel Kurul görüşmelerinde savunma için süre sınırı bulunmuyor. HDP’li iki milletvekili için ayrı ayrı savunma yapacak milletvekillerinin “makul bir süre”de bu savunmayı tamamlaması bekleniyor.

OYLAMA 24 SAAT SONRA YAPILACAK

Savunmalar yapıldıktan sonra hemen oylamaya geçilmeyecek. İçtüzük hükümlerine göre oylama görüşmeden 24 saat sonra yapılabiliyor. Milletvekilliğinin düşürülmesi için 276 oy gerekiyor.