Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç,  Van'da bir polis memurunun yurttaşa silah çekmesi Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, “Yurttaşı silahıyla tehdit etme ve kötü muamelede iddiaları nedeniyle hakkında soruşturma açılan polis memuru sayısı kaçtır? Bunun son beş yıla göre yıllara ve şehirlere göre dağılımı nedir? “ diye sordu.

Murat Sarısaç’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.           

Van’da Marangoz Kavşağı’nda 08.12.2019 tarihinde üniformalı bir polis memurunun kendisine yol vermediği gerekçesiyle özel halk otobüsü şoförüne silah çektiği haberi basına yansımıştır. Sosyal medya üzerinden yurttaşların da tepki gösterdiği görüntülere bakıldığında çevrede çok sayıda sivil yurttaş bulunmasına rağmen elini belindeki silahına atan polis memurunun otobüs şoförüne “istediğim gibi silahımı çekerim, sana ne” sözlerini sarf ettiği duyulmaktadır.

Benzer bir olay yine Van’da kayyum protestoları sırasında 18.10.2019 tarihinde gerçekleşmişti. Söz konusu olayda bir polis memuru Van milletvekilleri ve parti yöneticilerine açıkça “Gerekirse vururum” ifadelerini kullanmaktan çekinmemişti. Anlaşıldığı üzere yaşanan böylesi vahim olaylar karşısında Hükümet’in tepkisiz kalması, hatta toleranslı davranması benzer olayların önünü açmaktadır.

Bu bağlamda;

1 - Van’da Marangoz Kavşağı’nda 08.12.2019 tarihinde bir polis memurunun özel halk otobüsü şoförüne silah çektiği olay hakkında bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

2 – Söz konusu olaydaki polis memuru hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa başlatılması düşünülmekte midir?

3 –Polis memurunun sivil bir yurttaşa silah çekmesi, ona kötü bir muamelede bulunması durumunda hangi prosedürler uygulanmaktadır?

4 – Yurttaşı silahıyla tehdit etme ve kötü muamelede iddiaları nedeniyle hakkında soruşturma açılan polis memuru sayısı kaçtır? Bunun son beş yıla göre yıllara ve şehirlere göre dağılımı nedir?

5 – Polis memurlarının yurttaşlara kanunlar çerçevesinde davranması ve işkenceyi önlemek amacıyla Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?