HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van F Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hak ihlallerini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

Sarısaç önergesinde, “Hak ihlalleriyle gündeme gelen Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlallerinin araştırılması amacıyla müfettiş görevlendirilmesi yapılmış mıdır? Yapılmadıysa görevlendirme yapılması düşünülmekte midir?” diye sordu..

HDP’li Sarısaç’ın Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru  önergesi şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Abdulhamit GÜL tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutukluların koğuşlarının basılarak gardiyanların şeker hastası ve göz problemi yaşayan Ruşen Tutku’nun şeker ölçüm cihazı ve kitap okuma lambasına da el konulduğu basına yansımıştır.

Aileleriyle yaptıkları görüşmede tutuklular; cezaevinin dört tarafının 7-7,5 metre yükseklikte ve üzerinde bir metre tel çekilmiş olan duvarlarla, havalandırmaların üzerinin tel kafesle kapatıldığını, tutukluların çiçek yetiştirmesine izin verilmediğini, kitap sayısına kısıtlama getirildiğini, ısınma ve hijyen problemlerine çözüm bulunmadığını aktarmışlardır. Bununla birlikte hastane sevklerinin geciktirildiği, sevk sırasında hem ring aracında hem de muayenede kelepçe dayatması yapıldığı, sosyal aktivitelerin yaptırılmadığı, koğuşlara gece baskınları yapıldığı, yapılan aramalarda eşyalara keyfi olarak el konulduğu, ailelere yazılan mektupların çoğu zaman gönderilmediği, dışarıdan gelen mektupların gecikmeli olarak teslim edildiği veya hiç verilmediği de belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1 – Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerinden haberdar mısınız? Basına yansıyan hak ihlallerine ilişkin adım atacak mısınız?

2 - Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde şeker hastası ve göz problemi yaşayan Ruşen Tutku’nun şeker ölçüm cihazına el konulduğu doğru mudur? Doğruysa gerekçesi nedir?

3 – Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutukluların çiçek yetiştirmesine izin verilmediği, kitap sayısına kısıtlama getirildiği, sosyal aktivitelerin yaptırılmadığı, yazılan mektuplara el konulduğu vb. şikayetler doğru mudur? Bunların hukuki gerekçesi nedir?

4 – Hak ihlalleriyle gündeme gelen Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlallerinin araştırılması amacıyla müfettiş görevlendirilmesi yapılmış mıdır? Yapılmadıysa görevlendirme yapılması düşünülmekte midir?

5 - Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki hasta mahpuslar başta olmak üzere tutuklu ve hükümlülere yönelik işkence, darp, hakaret ve keyfi uygulamaların önüne geçmek için bir denetim mekanizması var mıdır? Varsa bu denetim mekanizması nasıl işlemektedir?

6 – Türkiye genelinde cezaevlerine tutuklu ve yükümlülere yönelik cezaevi personelinin işkence ve kötü muamelede bulunmasının engellenmesi amacıyla Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?

Demokrat Haber/ Van