HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, partisinin meclis üyesi olan Hatice Büşra Kuyun’un Van’da kendini istihbarat elemanı olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırıldığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıt vermesi talebiyle soru önergesi veren Sarısaç, “Güpegündüz bir siyasetçinin kaçırılması, demokratik sivil topluma da bir tehdit oluşturmaktadır. Bu yönüyle açıkça 90’lı yılların JİTEM uygulamaları akla gelmektedir. İcra makamının böyle uygulamalar karşısında sessiz kalmaması ve buna bir açıklık getirmesi elzemdir” dedi.

Sarısaç, “HDP PM üyesi Hatice Büşra Kuyun’u kaçıran şahıslar kimlerdir? Hangi resmi birime bağlıdırlar?” diye sordu.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın Meclis’e sunduğu soru önergesi şöyle:

Van’da HDP PM üyesi Hatice Büşra Kuyun’un 4 Mayıs 2020 tarihinde  65 AAT 923 plakalı beyaz bir araçla kaçırıldığı kamuoyuna yansımıştır. Kendilerini “istihbaratçı” olarak tanıtan 3 kişi tarafından kaçırılan Kuyun, Hakkari – Başkale yoluna götürülerek tehdit edildiğini ve parti çalışmalarının illegalize edilmeye çalıştığını belirtmiştir. Kuyun’ın basına yansıyan beyanına göre söz konusu kişilerin önce kendilerini polis olarak tanıttıkları ama kimliklerinin sahte olduğu, Jandarma bölgesinde olması durumunda Jandarma kimliğini kullanacakları anlaşılmaktadır. Kuyun’u kaçıran şahıslar “Şimdi çantanı açar, içine bir silah koyarız. Üzerine parmak izini koyarız. İşte bu noktada gezerken fotonu koyarız. İşte bu noktadaki güvenlik güçlerine suikast yapmaya çalışıyordu, diye cezaevine atarız ve yıllarca cezaevinden çıkamazsın.” şeklinde tehditte de bulunmuşlardır.

Altı milyon yurttaşın oyunu alarak ülkenin üçüncü büyük partisi olan HDP’nin Parti Meclisi (PM) üyelerine yönelik hukuksuz muameleler kabul edilemez. Çünkü güpegündüz bir siyasetçinin kaçırılması, demokratik sivil topluma da bir tehdit oluşturmaktadır. Bu yönüyle açıkça 90’lı yılların JİTEM uygulamaları akla gelmektedir. İcra makamının böyle uygulamalar karşısında sessiz kalmaması ve buna bir açıklık getirmesi elzemdir. Çünkü sessiz kalındığı sürece, birileri bundan cesaret alacaklardır. Dolayısıyla özellikle Van’da kontrol dışı güçlerin olup olmadığı, son aylarda yaşanan olaylardan dolayı kamuoyu tarafından da merak edilmektedir.

Bu bağlamda;

1-Van’da HDP PM üyesi Hatice Büşra Kuyun’un 4 Mayıs 2020 tarihinde  kaçırılmasıyla ilgili Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

2-HDP PM üyesi Hatice Büşra Kuyun’u kaçıran şahıslar kimlerdir? Hangi resmi birime bağlıdırlar?

3-HDP PM üyesi Hatice Büşra Kuyun’un kaçırılmasıyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?

4-HDP PM üyesi Hatice Büşra Kuyun’un kaçırılması sırasında kullanılan 65 AAT 923 plakalı araç hangi birime kayıtlıdır?

5-HDP PM üyesi Hatice Büşra Kuyun’un kaçırılmasının amacı nedir? Talimat kim veya hangi birim tarafından verilmiştir?