HDP Milletvekili Mithat Sancar, İdris Baluken’in Anayasa Mahkemesi'nin 4 Aralık 2013 tarihinde verdiği Mustafa Balbay kararını dikkate alarak tahliyesine karar vermesini değerlendirdi.

Tutuklu vekillerle ilgili emsal kararının tüm mahkemelerce dikkate alınması gerektiğini ifade eden Sancar, tahliye kararının da tutuklama kararının siyasi olduğu için bir beklentilerinin olmadığını söyledi.

Sancar, "Türkiye’de bugün yargı tamamen Erdoğan ve hükümetin kontrolündedir. O nedenle evrensel hukuk ya da iç hukuk normlarına göre karar değil, siyasi kararlara göre veriliyor. Arkadaşlarımızın tutuklanması da tahliyesi de siyasi kararlarla oluyor” dedi.

Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili İdris Baluken’in Anayasa Mahkemesi'nin 4 Aralık 2013 tarihinde verdiği Mustafa Balbay kararını dikkate alarak tahliyesine karar vermesinin ardından, HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile tutuklu 10 milletvekilinin tahliye edilip edilmeyeceği tartışılıyor.

‘TUTUKLAMALAR ŞANTAJ OLARAK KULLANILIYOR’

HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve sonraki bütün süreçlerin siyasi olduğunu savunan Sancar, bu politikanın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidarın kontrolünde yürütüldüğünü ifade etti.

Nasıl bir planlama yapıldığını, neye göre hareket edildiğini, neye göre tahliye ya da tutuklama kararı verildiğini ancak hükümetin ya da Erdoğan’ın planlarından anlayabildiklerini söyleyen Sancar, dokunulmazlıkların kaldırılması ve tutuklamaların kendilerine dönük bir şantaj aracı olarak kullanıldığını savundu.

Sancar, “AKP ve Erdoğan yapılanları Demoklesin kılıcı gibi sallandırarak, faaliyetlerimizi engellemeyi amaçlıyorlar. Onun için bir arkadaşımız tahliye edilirken, iki arkadaşımız tutuklanıyor. Yarın benzer şeyler de yaşanabilir. Biz bunlara karşı dün dik durduğumuz gibi bundan sonra da dik durmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızı dışarıda kalan arkadaşlarımızla sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

‘MAHKEME NASIL KARAR VERİLECEĞİNİ ORTAYA KOYDU’

İdris Baluken’in tahliyesine karar veren Diyarbakır 8’inci Ağır Caza Mahkemesi’nin verdiği kararın diğer mahkemelerin de nasıl davranacağını ortaya koyduğunu söyleyen Sancar, söz konusu mahkemenin, Anayasa Mahkemesi’nin CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile ilgili verdiği karara gönderme yaptığını ve milletvekillerinin tutuksuz yargılanması gerektiğine hükmettiğini dile getirdi.

Milletvekillerini tutuklamanın hem seçilme ve siyasi faaliyet hakkını hem de halkın temsil edilme hakkını engellediğini ifade eden Sancar, hakkında dava açılmış ya da tutuklu milletvekillerinin kesinlikle tutuksuz yargılanması gerektiğinin önemine değindi.

‘BİR BEKLENTİMİZ YOK’

Baluken’in tahliyesinde olduğu gibi hukukun gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerektiğini aktaran Sancar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarında milletvekillerinin tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde kararların olduğunu anımsattı.

Sancar, “Türkiye’de bugün yargı tamamen Erdoğan ve hükümetin kontrolündedir. O nedenle evrensel hukuk ya da iç hukuk normlarına göre karar değil, siyasi kararlara göre veriliyor. Bu karardan sonra HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile diğer milletvekillerinin tahliyesi için bir beklentimiz yok. Beklentilere girmiyoruz. Ama olması gereken bütün arkadaşlarımızın tahliyesine karar verilmesidir. Ama arkadaşlarımızın tutuklanması da tahliyesi de siyasi kararlarla oluyor. Karar ne olursa olsun bu politikalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.” diye konuştu.

(Kaynak: Dihaber)