HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’, Meclis'teki yoklama usulleri ve milletvekillerinin devamsızlığı konusundaki tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP'nin bu konudaki son dönem tutumunun muhalefeti devamsızlık üzerinden terbiye etmek amaçlı olduğunu söyleyen Sancar, "Sizler bunu 15 Temmuz'dan sonra öğrenmiş olabilirsiniz ama bu ülkede bütün muhalefet, bütün demokrasi güçleri yıllardır biliyorlar. Barışçıl, demokratik her türlü sokak hareketi, şimdi CHP'nin yaptığı adalet yürüyüşü ya da bizlerin daha önce yaptığımız bütün yürüyüşler, demokrasinin nihai güvencesidir. Sokak size hak da muhalefete yasak mı" diye sordu.

Meclis Genel Kurulu’nda açıklama yapan Sancar, şöyle konuştu:

‘AKP GURUBUNUN YÜZDE SEKSENİ DEVAMSIZLIKTAN VEKİLLİĞİNİ KAYBEDER’

Bu Parlamento'da devamsızlık ve yoklama meselesi belli bir çerçeveye oturmuştur. Bunu yerleştirmiş bir Parlamento geleneğimiz varken bugün yeniden tartışmaya açmanın sebebi nedir? Yoklamayla açılan birleşimlerde, birleşimin başında veya herhangi bir zamanında hazır bulunmayı mevcut olmak için yeterli sayıyor Parlamento geleneğimiz. Müşahedeyle açılan oturumlarda ise herhangi bir oturumda bulunmamak yok sayılma nedeni kabul edilmiyor.

"Bunun maddi gerçekle uyuşmadığını ispat ederiz, ispat edersek de o birleşimde devamsız sayılır" diye bir kural geliştirirseniz, emin olun, Parlamentoda en başta AKP grubunun en az yüzde 80'i devamsızlıktan milletvekilliğini kaybeder.

‘BURASI ASKERİ KIŞLA DEĞİL’

Bunu bu hale getirirsek yarın öbür gün başka bir çoğunluk istediği muhalefet partisi aleyhine her zaman Demoklesin kılıcı gibi sallar. Bu da parlamento hukukun geleneksel bütün ilkelerini ters yüz eder. Burası askerî kışla değil, burası ilkokul değil, burası askerî okul değil, siyaset sadece parlamentodan ibaret değil, bir parlamenterin görevi sadece parlamentoda bulunup bu tartışmalara katılmak değil. Bunu Meclisin, milletvekillerinin kendi vicdanına, takdirine ve çalışma anlayışına bırakırsınız.

‘MUHALEFET DEVAMSIZLIKLA TERBİYE EDİLMEK İSTENİYOR’

İktidarların çoğunlukları vardır, istedikleri zaman toplantı yeter sayısına ulaşırlar, istedikleri zaman karar yeter sayısını elde ederler. Bu durumda, yoklamayı bu kadar sorun eden bir anlayışın amacı ne olabilir? Muhalefeti devamsızlık üzerinden terbiye etmeye yönelik olabilir ancak.

‘SOKAK SİZE HAK DA, MUHALEFETE YASAK MI?’

Devamsızlığı bile bir şantaja dönüştürürseniz size defalarca söylediğimiz "Parlamentoyu işlevsizleştiriyorsunuz" ithamının tamamını gerçekleştirmiş olursunuz. Eğer Parlamentoyu işlevsizleştirirseniz insanlar sokağa çıktığında "Neden sokağa çıkıyorsunuz, gelin Parlamentoda, sorunların çözüm yerinde bulunun" deme hakkınız yok. Kaldı ki sokağın demokrasinin nihai güvencesi olduğunu en açık ve vurgulu şekilde söyleyen şimdinin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. Sokak size hak da, muhalefete yasak mı?

‘ADALET YÜRÜYÜŞÜ’

Parlamento'daki çoğunluk oyunlarına karşı en nihai güvence, barışçıl, demokratik sokak hareketleridir, yürüyüştür, mitingdir, toplantıdır, konuşmadır. Sizler bunu 15 Temmuz'dan sonra öğrenmiş olabilirsiniz ama bu ülkede bütün muhalefet, bütün demokrasi güçleri yıllardır biliyorlar. Barışçıl, demokratik her türlü sokak hareketi, şimdi CHP'nin yaptığı adalet yürüyüşü ya da bizlerin daha önce yaptığımız bütün yürüyüşler, demokrasinin nihai güvencesidir. Burada bürokrasi oyunlarına fırsat tanımamak için de sokağın bu gücüne, daha önce verdiğiniz değere sadık kalın. Sadece 15 Temmuz dolayısıyla, sadece işinize yaradığı için sokağı kutsamak ağır bir çifte standarttır.

(HABER MERKEZİ)