TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Cumhurbaşkanlığı ile bağlı kuruluşların bütçesi görüşülüyor.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, “Türkiye’nin çözmesi gereken en köklü sorun olan Kürt sorunu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte tamamen güvenlikçi bir anlayışla, şiddet yanlısı tutuma teslim edilmiştir. Diyalog ve müzakere yöntemleri, bu sorunun çözümü için kendini dayatırken Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve MİT eliyle dizayn edilen anti demokratik siyasi anlayışlardan bir an önce vazgeçilmeli. MGK'nın 90’lardan bu yana çatışma stratejisinin yarattığı toplumsal tahribatın tamiri için bir an önce barış süreci başlatılmalı” dedi.

Görüşmelerde, HDP Grubu adına Adana Milletvekili Kemal Peköz ve Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul konuştu.

Peköz, şunları söyledi:

“MGK periyodik olarak toplantılar yapan ama bu toplantılarında ana konularından bir tanesi, her toplantıda gündemde olan ve değişmeyen kardeşim dediğiniz ama kardeşinizin diliyle bir cümle bile kuramadığınız Kürtler, güvenlik sorunu olarak işlenmeye devam ediyor bu MGK'da.

Türkiye’nin çözmesi gereken en köklü sorun olan Kürt sorunu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte tamamen güvenlikçi bir anlayışla, şiddet yanlısı tutuma teslim edilmiştir. Diyalog ve müzakere yöntemleri, bu sorunun çözümü için kendini dayatırken Milli Güvenlik Kurulu ve MİT eliyle dizayn edilen anti demokratik siyasi anlayışlardan bir an önce vazgeçilmeli. Milli Güvenlik Kurulu’nun 90’lardan bu yana çatışma stratejisinin yarattığı toplumsal tahribatın tamiri için bir an önce barış süreci başlatılmalı. Ve kalıcı bir toplumsal barış inşası, Milli Güvenlik Kurulu’nun dayattığı stratejinin sebep olduklarının araştırılması ile mümkün olabilecektir.”